Chrupiąca ciabatta.

  Dziś podzielę się z wami przepisem na pyszną i chrupiącą ciabattę. Jest ona w miarę płaska, o niezbyt regularnym kształcie i dość dużych dziurach w miąższu. Pewnie nie każdy z nas wie, że każdy z regionów Włoch ma inną odmianę tego pieczywa. Tutejsza wersja została zmodyfikowana pod indywidualne potrzeby. Zapraszam was tradycyjnie do przepisu. Składniki oraz przygotowanie zamieszczam na dole.
Składniki
Biga (czyli rodzaj zaczynu)
- 100 ml wody;
- pół łyżeczki suchych drożdży;
- 100 g mąki pszennej (najlepsza byłaby chlebowa np. typ 550);
  Najpierw zrobić musimy ten zaczyn do naszej ciabatty, żeby przejść na drugi dzień do reszty.
  Składniki powyższego zaczynu dokładnie mieszamy i pozostawiamy przykryte np. w plastikowym pojemniku na całą noc a nawet troszeczkę dłużej. Najlepszą alternatywą będzie jak zaczyn przygotujemy wieczorem dnia poprzedzającego wypiek a rano już można działać dalej i można już zagniatać ciasto właściwe.
Ciasto właściwe
- 50 dag mąki pszennej chlebowej;
- 2 łyżeczki soli;
- 2 łyżeczki suchych drożdży;
- około 350 ml letniej wody
   No i przechodzimy do dalszego przygotowania. Wiadomo, że potrzebny nam będzie zaczyn z dnia poprzedniego.
  Nasze wszystkie składniki musimy połączyć i dobrze wyrobić ciasto. Pamiętajmy, że będzie ono bardzo rzadkie i kleiło się będzie do rąk. Taka konsystencja jest normalna. Im jest luźniejsze ciasto, tym lepiej. Nie powinno być jednak zupełnie płynne. Należy pamiętać, że gęstość ciasta należy regulować ilością wody. Teraz pozostawiamy wyrobione ciasto przykryte folią spożywczą na około cztery godziny lub do czasu kiedy przynajmniej podwoi swoją objętość. Takie wyrośnięte ciasto, które dalej będzie się kleić, wykładamy na porządnie obsypany mąką blat.
  Teraz nasze ciasto należy z wierzchu również posypać mąką. Rozciągnąć je dłońmi na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej około 30 cm na 20 cm. Następnie musimy to pokroić nożem na około 10 kawałków. Nie muszą być równe, przy tej gęstości ciasta uzyskanie równych kawałków jest wręcz niemożliwe. Nasze kawałki ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na około kwadrans, żeby nam wyrosły w ciepłym miejscu.
  Przejdźmy teraz do pieczenia naszej ciabatty.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni Celsjusza. Następnie na dno piekarnika wrzucamy kilka kostek lodu, żeby wytworzyła się para i wstawiamy od razu blachę z ciabattami.
  Teraz pieczemy przez około 20 minut albo do czasu aż się ładnie zarumienią, a kiedy nasze ciabatty postukamy od spodu i będą wydawały głuchy odgłos to znaczy, że są gotowe.
  Smacznego!

Komentarze