Chleb z łamanym żytem i słonecznikiem.



      Chciałam państwu zaproponować SUPER SMACZNY chleb z łamanym żytem i słonecznikiem. Myślę, że będzie  dobry dla cukrzyków i tych, którzy mają „serce w rozterce”. Łamane  żyto można kupić w sklepie internetowym z ekologiczną żywnością. Jest to jeden z najsmaczniejszych chlebów na zakwasie z ziarnami. Z mięciutkim, regularnym miąższem, długo pozostający świeży. Jeśli nie możemy go zdobyć, lub mamy inny plan, łamane żyto można zastąpić kaszą Bulgur, lub płatkami żytnimi. Syrop słodowy można zastąpić miodem lub cukrem  demerara.
Bulgur to rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy twardej, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Z powodzeniem może zastępować kuskus lub ryż. U nas kaszę bulgur możemy dodać zamiast łamanego żyta do chleba.
Demerara – rodzaj brązowego, nierafinowanego cukru z trzciny cukrowej. Jego nazwa pochodzi od Demerary, dawnej kolonii holenderskiej w obecnej Gujanie, w której rozpoczęto jego produkcję.
Ma charakterystyczny, karmelowy posmak oraz większą wilgotność od innych rodzajów cukru. Zarówno kolor, jak i smak demerara zawdzięcza zawartości melasy. U nas cukier Demerarę możemy dodać zamiast słodu do chleba. Do niego pragnę zaproponować pastę z cukinii. I bardzo zachęcić do upieczenia tego zdrowego i smacznego chleba.
Polecam :-)

Składniki na dwa bochenki.
Zaczyn zakwasowy:
  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 160 g wody
  • 1 łyżka zakwasu żytniego lub pszennego
Żytnia namaczanka:
  • 167 g łamanego żyta
  • 167 g wody
Ciasto właściwe:
  • 633 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 - 150 g uprażonych ziaren słonecznika
  • 473 g wody
  • 21 g soli
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
  • 15 g syropu słodowego
  • cała żytnia namaczanka
  • cały zaczyn zakwasowy
Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie folią i zostawić na 14 - 16 godzin w temperaturze pokojowej. W tym samym czasie zalać wrzącą wodą łamane żyto, przykryć folią i również pozostawić  na 14 - 16 godzin w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki ciasta i żytnią namaczankę połączyć w misce, następnie zagnieść ciasto (około 10 minut). Ciasto powinno być średnio luźne i raczej lepkie.
Odłożyć przykryte ciasto w ciepłe miejsce - fermentacja trwa godzinę (bez składania). Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części i z każdej uformować bochenek. Włożyć je do foremek (wysmarowanych uprzednio masłem i wysypanych otrębami). Przykryć lnianym ręczniczkiem. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 50 - 60 minut.
Piekarnik rozgrzać do 250ºC. Chleb wyłożyć i  naciąć jego wierzch i piec w foremkach. Piec z parą przez 15 minut. Obniżyć temperaturę do 230ºC i piec kolejne 30 minut. Gdyby chleb nabierał zbyt szybko koloru, trzeba zmniejszyć temperaturę piekarnika. Wystudzić na kratce.

Super cukinia na kanapki.
Składniki:
o   Cukinia ½ kg.
o   Cebula biała 2 szt.
o   Czosnek 4 ząbki
o   Cytryna 1 szt.
o   sól i pieprz do smaku
o   Natka z pietruszki
o   Oliwa z oliwek

Przygotowanie
Cukinię, cebulę obrać, pokroić w kostkę włożyć na rozgrzany olej, usmażyć i ostudzić. Następnie dodać zmiażdżony z solą czosnek, przyprawić do smaku i zakwasić sokiem z cytryny. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i podawać z pieczywem na zimno. Tak przygotowaną pastę można przechowywać kilka dni w lodówce. A potem zjeść najlepiej z chlebem słoneczko, chlebem przyszłości z Nowej Piekarni. Jeśli oczywiście chleb z łamanym żytem i słonecznikiem zniknie najpierw z naszego stołu. SMACZNEGO : )



Komentarze