Chleb przyszłości i piękne kolorowe kanapeczki dla Twojego dziecka.




     Chleb przyszłości jest bardzo smacznym chlebem na zakwasie, produkowany z polskich zbóż w Nowej Piekarni. Jest to jedna z najlepszych propozycji, jakie może nam  zaprezentować ta bardzo dbająca o zdrowie klienta piekarnia. Chleb jest produkowany przy użyciu mąki pszennej i  żytniej, oraz otrębów, które zawierają  błonnik i powodują, że cukier tak szybko  nie podnosi się wraz ze spożyciem.  Zawarte w nim pestki dyni i ziarna słonecznika dostarczają organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Kwasy omega3 zapobiegają arytmii, a kwasy Omega6 zmniejszają stężenie cholesterolu. Dodatek słodu jęczmiennego zapewnia mu unikalny smak i aromat. Ten chlebek mogą jeść najbardziej wymagający klienci Nowej piekarni. Mówiąc tak myślę o chorych na serce, cukrzykach i ich dzieciach, które bardzo często są niejadkami. Taki chleb dostarczy im potrzebnych składników odżywczych i sprawi, że poczują się dobrze. Żeby zachęcić nasze dzieci do jedzenia należy przygotować na pysznym chlebie przyszłości i chlebie słoneczko  ciekawie udekorowane kanapeczki, a sukces gwarantowany. Najpierw jednak zapraszam państwa do upieczenia tego chleba, a dopiero później do zrobienia pięknych, zdrowych i kolorowych kanapek.

Składniki:
Zakwas:
100 g mąki typ. 2000,
100 g wody ciepłej,
½ łyżeczki cukru.

Przygotowanie:
O godz. 8. W szklanym naczyniu mąkę, wodę i cukier mieszamy drewnianą łyżką, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
O 20.00 ponownie tylko mieszamy zakwas drewnianą łyżką.
O godz. 8 następnego dnia dokarmiamy zakwas 3 łyżkami mąki żytniej i mieszamy składniki ze sobą.
O 20.00 mieszamy zakwas drewnianą łyżką i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
To samo powtarzamy przez co najmniej tydzień. Potem zakwas jest gotowy do wypieku. Im dłużej go dokarmimy, tym jest silniejszy. Przy zakwasie tygodniowym dobrze jest dodać do wypiekanego chleba odrobinę drożdży, żeby nieco mu pomóc.

Zaczyn
Składniki:
1 szklanka mąki,
Woda,
Zakwas.

Przygotowanie:
Do 1 szklanki mąki i  trochę wody  dokładamy 3 łyżki zakwasu i zarabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godz. przykrywając ściereczką i czekamy aż wyrośnie. (Tak robi nasz Krzysiu jak zabiera się do pieczenia chleba i chleb mu wyrasta i jest pyszny).

 Składniki na 3 bochenki chleba:
·      400 g mąki żytniej,
·      200g -  mąka graham,
·      200g – mąka pszenna,
·      1 szklanka otrębów żytnich,
·      4 – łyżki słonecznika,
·      4 – łyżki pestek z dyni,
·      1,5 – łyżki soli.
·      Ok. 1 – l. wody.

Mąkę, zaczyn,  ziarna, sól, wymieszać dokładnie. Zalać letnią wodą i wyrobić. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przełożyć do trzech natłuszczonych i
oprószonych mąką pszenną foremek keksowych ( wymiary
dolne moich keksówek to 9 x 28 cm).
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego :-).

     A teraz zapraszam kochane mamusie do zrobienia na pysznym chlebie przyszłości i chlebie słoneczko z Nowej Piekarni smacznych i pięknie wyglądających kanapek.
Dziecku, które nie ma smaku do jedzenia warto podać syrop na apetyt, a potem zrobić piękne kolorowe kanapki, to na pewno zje je ze smakiem.
Tę propozycję można również wykorzystać na imieniny, czy urodziny swojej pociechy.

KOLOROWE KANAPECZKI DLA TWOJEGO DZIECKA.

Składniki na 8 sztuk:
4 kromki chleba przyszłości,
4 kromki chleba słoneczko,
10 rzodkiewek,
Ćwiartka czerwonej papryki,
Ćwiartka zielonej papryki,
¼ świeżego ogórka,
Kilka liści sałaty,
2 marchewki
1 cebula
20 dkg. Masła,
Sól, pieprz,
Kilka gałązek natki pietruszki,
Kilka gałązek natki szczypiorku,
Kilka gałązek koperku,
4 ogórki konserwowe,
4 parówki.

Przyrządzenie:
1 - Wszystkie warzywa umyć.
Osiem rzodkiewek i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Pozostałe rzodkiewki i ogórek pokroić w plasterki, a paprykę pokroić w cienkie paseczki.
Sałatę umyć, osuszyć.
Jedną marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a drugą pokroić w plasterki,

2 – Połowę masła wymieszać z pokrojonymi w kostkę cebulą i rzodkiewkami.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Resztę masła wymieszać z posiekaną zieleniną, również doprawić solą i pieprzem.

3 – Cztery kromki chleba posmarować masłem ziołowym, a cztery wymieszanym masłem z cebulą i rzodkiewkami.

4 – Parówki i ogórki konserwowe przekroić na pół. Z warzyw wykonać na kanapkach buzie . Do zrobienia włosów użyć startej marchewki, bądź liści sałaty, oczy zrobić z plasterków świeżego ogórka, marchewki i rzodkiewki, nosy z ogórków konserwowych, lub parówek, a usta ułożyć z pasków papryki.

Dobra rada
Kromki chleba można również posmarować pasztetową, serem topionym, metką. Oczy również można zrobić z ugotowanych na twardo jajek, pokrojonych w plasterki lub małych kawałeczków pomidora.
SMACZNEGO! : )

Komentarze