Chleb przyszłości
jest bardzo smacznym chlebem na zakwasie, produkowany z polskich zbóż w Nowej
Piekarni. Jest to jedna z najlepszych propozycji, jakie może nam zaprezentować ta bardzo dbająca o zdrowie
klienta piekarnia. Chleb jest produkowany przy użyciu mąki pszennej i żytniej, oraz otrębów, które zawierają błonnik i powodują, że cukier tak szybko nie podnosi się wraz ze spożyciem. Zawarte w nim pestki dyni i ziarna słonecznika
dostarczają organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Kwasy omega3
zapobiegają arytmii, a kwasy Omega6 zmniejszają stężenie cholesterolu. Dodatek
słodu jęczmiennego zapewnia mu unikalny smak i aromat. Ten chlebek mogą jeść
najbardziej wymagający klienci Nowej piekarni. Mówiąc tak myślę o chorych na
serce, cukrzykach i ich dzieciach, które bardzo często są niejadkami. Taki
chleb dostarczy im potrzebnych składników odżywczych i sprawi, że poczują się
dobrze. Żeby zachęcić nasze dzieci do jedzenia należy przygotować na pysznym
chlebie przyszłości i chlebie słoneczko ciekawie udekorowane kanapeczki, a sukces
gwarantowany. Najpierw jednak zapraszam państwa do upieczenia tego chleba, a
dopiero później do zrobienia pięknych, zdrowych i kolorowych kanapek.
Składniki:
Zakwas:
100 g mąki typ. 2000,
100 g wody ciepłej,
½ łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
O godz. 8. W szklanym naczyniu mąkę, wodę i cukier mieszamy
drewnianą łyżką, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
O 20.00 ponownie tylko mieszamy zakwas drewnianą łyżką.
O godz. 8 następnego dnia dokarmiamy zakwas 3 łyżkami mąki
żytniej i mieszamy składniki ze sobą.
O 20.00 mieszamy zakwas drewnianą łyżką i pozostawiamy w
ciepłym miejscu.
To samo powtarzamy przez co najmniej tydzień. Potem zakwas
jest gotowy do wypieku. Im dłużej go dokarmimy, tym jest silniejszy. Przy
zakwasie tygodniowym dobrze jest dodać do wypiekanego chleba odrobinę drożdży,
żeby nieco mu pomóc.
Zaczyn
Składniki:
1 szklanka mąki,
Woda,
Zakwas.
Przygotowanie:
Do 1 szklanki mąki i trochę wody
dokładamy 3 łyżki zakwasu i zarabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 12
godz. przykrywając ściereczką i czekamy aż wyrośnie. (Tak robi nasz Krzysiu jak
zabiera się do pieczenia chleba i chleb mu wyrasta i jest pyszny).
Składniki na 3 bochenki
chleba:
·
400 g mąki żytniej,
·
200g -
mąka graham,
·
200g – mąka pszenna,
·
1 szklanka otrębów żytnich,
·
4 – łyżki słonecznika,
·
4 – łyżki pestek z dyni,
·
1,5 – łyżki soli.
·
Ok. 1 – l. wody.
Mąkę, zaczyn, ziarna,
sól, wymieszać dokładnie. Zalać letnią wodą i wyrobić. Ciasto odstawić do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przełożyć do trzech natłuszczonych i
oprószonych mąką pszenną foremek keksowych ( wymiary
dolne moich keksówek to 9 x 28 cm).
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 220ºC. Wyjąć,
wystudzić na kratce.
Smacznego :-).
A teraz zapraszam
kochane mamusie do zrobienia na pysznym chlebie przyszłości i chlebie słoneczko
z Nowej Piekarni smacznych i pięknie wyglądających kanapek.
Dziecku, które nie ma smaku do jedzenia warto podać syrop na
apetyt, a potem zrobić piękne kolorowe kanapki, to na pewno zje je ze smakiem.
Tę propozycję można również wykorzystać na imieniny, czy
urodziny swojej pociechy.
KOLOROWE KANAPECZKI DLA TWOJEGO DZIECKA.
KOLOROWE KANAPECZKI DLA TWOJEGO DZIECKA.
Składniki na 8 sztuk:
4 kromki chleba przyszłości,
4 kromki chleba słoneczko,
10 rzodkiewek,
Ćwiartka czerwonej papryki,
Ćwiartka zielonej papryki,
¼ świeżego ogórka,
Kilka liści sałaty,
2 marchewki
1 cebula
20 dkg. Masła,
Sól, pieprz,
Kilka gałązek natki pietruszki,
Kilka gałązek natki szczypiorku,
Kilka gałązek koperku,
4 ogórki konserwowe,
4 parówki.
Przyrządzenie:
1 - Wszystkie warzywa
umyć.
Osiem rzodkiewek i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Pozostałe rzodkiewki i ogórek pokroić w plasterki, a paprykę
pokroić w cienkie paseczki.
Sałatę umyć, osuszyć.
Jedną marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a drugą
pokroić w plasterki,
2 – Połowę masła
wymieszać z pokrojonymi w kostkę cebulą i rzodkiewkami.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Resztę masła wymieszać z posiekaną zieleniną, również
doprawić solą i pieprzem.
3 – Cztery kromki
chleba posmarować masłem ziołowym, a cztery wymieszanym masłem z cebulą i
rzodkiewkami.
4 – Parówki i ogórki
konserwowe przekroić na pół. Z warzyw wykonać na kanapkach buzie . Do zrobienia
włosów użyć startej marchewki, bądź liści sałaty, oczy zrobić z plasterków
świeżego ogórka, marchewki i rzodkiewki, nosy z ogórków konserwowych, lub
parówek, a usta ułożyć z pasków papryki.
Dobra rada
Kromki chleba można również posmarować pasztetową, serem
topionym, metką. Oczy również można zrobić z ugotowanych na twardo jajek,
pokrojonych w plasterki lub małych kawałeczków pomidora.
SMACZNEGO! : )
Komentarze
Prześlij komentarz