Chleb przyszłości czyli przepis na chleb ciecierzycowy.

  Ciecierzyca zwana również cieciorką oraz grochem włoskim, zawiera mnóstwo właściwości zdrowotnych. Ciecierzyca zawiera dużą liczbę białka. Spożywana w dużych ilościach zawiera inne składniki, które eliminują zaparcia, pomagają przy odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi czy też zmniejszają poziom cholesterolu. Z ciekawostek uważana jest za afrodyzjak. Dlatego pieczenie chleba domowego z ciecierzycy przynosi wiele korzyści i co najważniejsza śmiało możemy zaliczyć do zdrowej diety. Takich pełnowartościowych chlebów jest coraz mniej i można powiedzieć, że chleby takie jak ten będą jednostkowymi chlebami przyszłości. Przepisów na chleb z ciecierzycy bez problemu znajdziemy chociażby na stronach kulinarnych w internecie. Zrobienie go zajmuje na prawdę nie wiele czasu. Jeden z przepisów, na który ja trafiłem i nie jest skomplikowany brzmi następująco.
Składniki to:
  • 100g maki z ciecierzycy (jeden sposób na uzyskanie mąki z ciecierzycy jest zmielenie jej);
  • 150g mąki pszennej chlebowej ;
  • 60-70g wody;
  • 1 łyżka miodu;
  • 5g soli;
  • 100g zakwasu żytniego;
  Zakwas na chleb pomieszać z woda oraz z miodem.
Mąkę należy zmieszać z sola, dołożyć mokre składniki a następnie ugnieść równe i elastyczne ciasto. Następnie formujemy kule i pozostawiamy ją aż wyrośnie. Powinna podwoić swoją objętość. Przewidywany czas wyrośnięcia to ok. 2-3 godzin. Trzeba odgazować ciasto po raz pierwszy podczas wyrastania. Jak minie ten czas to ciasto delikatnie zagnieść i zrobić formę bochenka. Przełożyć np. do koszyka lub innego pojemnika i pozostawić na kolejne 2 godziny.
Piekarnik należy rozgrzać do 230 stopni Celsjusza. Najlepiej, aby ścianki piekarnika były spryskane wodą. Potem chleb włożyć do piekarnika i po 10 minutach obniżyć temperaturę do 190 stopni Celsjusza. Następnie piec przez kolejne 20 minut. Ostatnia czynność to wyciągnięcie i odstawienie do ostygnięcia. Tym o to sposobem mamy pełnowartościowy chleb przyszłości.
  Życzę udanego wypieku oraz smacznego.

Komentarze