Ciecierzyca zwana również cieciorką
oraz grochem włoskim, zawiera mnóstwo właściwości zdrowotnych.
Ciecierzyca zawiera dużą liczbę białka. Spożywana w dużych
ilościach zawiera inne składniki, które eliminują zaparcia,
pomagają przy odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi czy też
zmniejszają poziom cholesterolu. Z ciekawostek uważana jest za
afrodyzjak. Dlatego pieczenie chleba domowego z ciecierzycy przynosi
wiele korzyści i co najważniejsza śmiało możemy zaliczyć do
zdrowej diety. Takich pełnowartościowych chlebów jest coraz mniej
i można powiedzieć, że chleby takie jak ten będą jednostkowymi
chlebami przyszłości. Przepisów na chleb z ciecierzycy bez
problemu znajdziemy chociażby na stronach kulinarnych w internecie.
Zrobienie go zajmuje na prawdę nie wiele czasu. Jeden z przepisów,
na który ja trafiłem i nie jest skomplikowany brzmi następująco.
Składniki to:
- 100g maki z ciecierzycy (jeden sposób na uzyskanie mąki z ciecierzycy jest zmielenie jej);
- 150g mąki pszennej chlebowej ;
- 60-70g wody;
- 1 łyżka miodu;
- 5g soli;
- 100g zakwasu żytniego;
Zakwas na chleb pomieszać z woda oraz
z miodem.
Mąkę należy zmieszać z sola,
dołożyć mokre składniki a następnie ugnieść równe i
elastyczne ciasto. Następnie formujemy kule i pozostawiamy ją aż
wyrośnie. Powinna podwoić swoją objętość. Przewidywany czas
wyrośnięcia to ok. 2-3 godzin. Trzeba odgazować ciasto po raz
pierwszy podczas wyrastania. Jak minie ten czas to ciasto delikatnie
zagnieść i zrobić formę bochenka. Przełożyć np. do koszyka lub
innego pojemnika i pozostawić na kolejne 2 godziny.
Piekarnik należy
rozgrzać do 230 stopni Celsjusza. Najlepiej, aby ścianki piekarnika
były spryskane wodą. Potem chleb włożyć do piekarnika i po 10
minutach obniżyć temperaturę do 190 stopni Celsjusza. Następnie
piec przez kolejne 20 minut. Ostatnia czynność to wyciągnięcie i
odstawienie do ostygnięcia. Tym o to sposobem mamy pełnowartościowy
chleb przyszłości.
Życzę udanego wypieku oraz smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz