Bułeczkowe urozmaicenie

Po bułce grahamce, na którą przepisy znajdują się w poprzednich wpisach, przyszła kolej na inną przedstawicielkę pszennego pieczywa. Bułka pyszna, bo taką nazwę nosi wypiek z poniższego przepisu, jest przygotowana na zdrowej maślance, dzięki czemu zyskuje ona ciekawy smak, wsparty dodatkowo posypką sezamu. Oryginalna bułka pyszna jest do kupienia w Nowej Piekarni z Łukowa, a jej skład jest wzbogacony mąką graham, słonecznikiem i siemieniem lnianym.

Składniki:
40 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 3 szklanki mąki pszennej typ 650, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soli, 1/2 szklanki maślanki, 1/2 szklanki wody, 1/3 szklanki oleju, 1 jajko + 2 łyżki wody, 1/2 szklanki sezamu

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do naczynia i zasypać cukrem. Odstawić do rozpuszczenia. Obie mąki przesiać do miski i wymieszać z solą. Dodać maślankę, letnią wodę, olej i drożdżowy rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszać.
Stolnicę oprószyć mąką. Przełożyć na nią wymieszane składniki i przez około 5 minut zagniatać ciasto. Jeżeli jest zbyt kleiste, należy dosypać odrobinę mąki. Ciasto przykryć miską i odstawić na 5 minut. Po tym czasie ponownie, przez około 3 minuty, zagniatać ciasto. Gdy będzie gotowe, przełożyć do nasmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na mniejsze części i uformować z nich okrągłe bułeczki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze, przykryć lnianą ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia, tym razem na 20 minut.
Przed pieczeniem bułki posmarować rozkłóconym z wodą jajkiem i posypać sezamem. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 220 stopni.

Domowe pieczenie bułek daje nam możliwość przygotowania ich według naszych zdrowotnych i smakowych potrzeb. Korzystając z wielu ciekawych przepisów, możemy sami sobie upiec taką naszą bułkę pyszną, palucha rzymskiego lub grahamkę, używając do tego ulubionych składników.

Komentarze