Po bułce grahamce, na którą przepisy znajdują się w
poprzednich wpisach, przyszła kolej na inną przedstawicielkę pszennego pieczywa.
Bułka pyszna, bo taką nazwę nosi wypiek z poniższego przepisu, jest
przygotowana na zdrowej maślance, dzięki czemu zyskuje ona ciekawy smak,
wsparty dodatkowo posypką sezamu. Oryginalna bułka pyszna jest do kupienia w Nowej
Piekarni z Łukowa, a jej skład jest wzbogacony mąką graham, słonecznikiem
i siemieniem lnianym.
Składniki:
40 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 3 szklanki mąki pszennej typ 650, 1
łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soli, 1/2 szklanki maślanki, 1/2 szklanki
wody, 1/3 szklanki oleju, 1 jajko + 2 łyżki wody, 1/2 szklanki sezamu
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do naczynia i zasypać cukrem. Odstawić do
rozpuszczenia. Obie mąki przesiać do miski i wymieszać z solą. Dodać maślankę,
letnią wodę, olej i drożdżowy rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszać.
Stolnicę oprószyć mąką. Przełożyć na nią wymieszane składniki i przez
około 5 minut zagniatać ciasto. Jeżeli jest zbyt kleiste, należy dosypać odrobinę
mąki. Ciasto przykryć miską i odstawić na 5 minut. Po tym czasie ponownie,
przez około 3 minuty, zagniatać ciasto. Gdy będzie gotowe, przełożyć do
nasmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce
na 60 minut do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na mniejsze części i uformować z nich okrągłe bułeczki.
Ułożyć je na natłuszczonej blasze, przykryć lnianą ściereczką i ponownie
odstawić do wyrośnięcia, tym razem na 20 minut.
Przed pieczeniem bułki posmarować rozkłóconym z wodą jajkiem i posypać
sezamem. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 220 stopni.
Domowe pieczenie bułek daje nam możliwość
przygotowania ich według naszych zdrowotnych i smakowych potrzeb. Korzystając z
wielu ciekawych przepisów, możemy sami sobie upiec taką naszą bułkę pyszną, palucha
rzymskiego lub grahamkę, używając do tego ulubionych składników.
Komentarze
Prześlij komentarz