Kilka dni temu odwiedziłam
swojego znajomego. Wtedy, kiedy weszłam do ich domu trwało pieczenie babeczek
owocowych, bo w przedszkolu miała być uroczystość babci i dziadka. Mama dziecka
przedszkolnego uwijała się w kuchni, a dziewczynki bawiły się w pokoju. Jakiś
czas trwało to przygotowanie i pieczenie. Potem mama położyła babeczki na tacy
i czekała aż wystygną. Po ostygnięciu zapakowała w papierowe torebki i
nazajutrz rano zabrała do przedszkola. Wcześnie rano z odległej miejscowości
przyjechała babcia z dziadkiem. Razem z mamą pojechali na tę uroczystość.
Dzieci ładnie występowały, a potem można było się częstować przyniesionymi
przez mamy dzieci ciastami. Były serniki, szarlotka, napoleonka, rożek
francuski z jabłkami i oczywiście pracowicie wykonane babeczki owocowe mamy
Agatki. Babcia nagrywała całą tę uroczystość na telefonie komórkowym. I potem
dumna ze swojej wnuczki puściła mi to nagranie. Poczęstowała mnie też jedną
babeczką owocową, którą zrobiła Jej córka z truskawkami.
Teraz Państwu prezentuję przepis na babeczki owocowe z
agrestem i czereśnią. Zachęcam do eksperymentowania. : )
Babeczki z owocami.
Składniki:
Mąka – 2 szklanki.
Kostka do pieczenia
Kasia. - 10 dag
Cukier – 2 łyżki.
Jajko – 2 szt.
Śmietana – 4 łyżki.
Agrest, czereśnie –
15 dag
Sól.
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z solą, dodać pokrojoną w niewielkie
kawałeczki Kasię i dokładnie utrzeć.
Śmietanę połączyć z cukrem i rozbełtanymi jajami.
Wszystko dokładnie wyrobić.
Ciasto pozostawić do schłodzenia, wkładając je na ok. 1
godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i wycinać krążki o
średnicy nieco większej od górnej części foremek.
Krążkami ciasta wykładać foremki, a spód każdej nakłuć
widelcem, owoce powtykać w ciasto.
Piec w temperaturze ok. 200 stopni C przez 10-15 minut.
Foremki wyjąć z piekarnika, poczekać, aż babeczki ostygną i
dopiero wtedy wyjmować je.
Komentarze
Prześlij komentarz