Babeczki z owocami.



   Kilka dni temu odwiedziłam swojego znajomego. Wtedy, kiedy weszłam do ich domu trwało pieczenie babeczek owocowych, bo w przedszkolu miała być uroczystość babci i dziadka. Mama dziecka przedszkolnego uwijała się w kuchni, a dziewczynki bawiły się w pokoju. Jakiś czas trwało to przygotowanie i pieczenie. Potem mama położyła babeczki na tacy i czekała aż wystygną. Po ostygnięciu zapakowała w papierowe torebki i nazajutrz rano zabrała do przedszkola. Wcześnie rano z odległej miejscowości przyjechała babcia z dziadkiem. Razem z mamą pojechali na tę uroczystość. Dzieci ładnie występowały, a potem można było się częstować przyniesionymi przez mamy dzieci ciastami. Były serniki, szarlotka, napoleonka, rożek francuski z jabłkami i oczywiście pracowicie wykonane babeczki owocowe mamy Agatki. Babcia nagrywała całą tę uroczystość na telefonie komórkowym. I potem dumna ze swojej wnuczki puściła mi to nagranie. Poczęstowała mnie też jedną babeczką owocową, którą zrobiła Jej córka z truskawkami.
Teraz Państwu prezentuję przepis na babeczki owocowe z agrestem i czereśnią. Zachęcam do eksperymentowania. : )

Babeczki z owocami.
Składniki:
Mąka – 2 szklanki.
Kostka do pieczenia Kasia.  - 10 dag
Cukier – 2 łyżki.
Jajko – 2 szt.
Śmietana – 4 łyżki.
Agrest, czereśnie – 15 dag
Sól.

Przygotowanie
Mąkę wymieszać z solą, dodać pokrojoną w niewielkie kawałeczki Kasię i dokładnie utrzeć.
Śmietanę połączyć z cukrem i rozbełtanymi jajami.
Wszystko dokładnie wyrobić.
Ciasto pozostawić do schłodzenia, wkładając je na ok. 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i wycinać krążki o średnicy nieco większej od górnej części foremek.
Krążkami ciasta wykładać foremki, a spód każdej nakłuć widelcem, owoce powtykać w ciasto.
Piec w temperaturze ok. 200 stopni C przez 10-15 minut.
Foremki wyjąć z piekarnika, poczekać, aż babeczki ostygną i dopiero wtedy wyjmować je.

Komentarze