Dziś prezentuję przepis na słodkości w nieco mniejszej
wielkości, które jednak w niczym nie ustępują bardziej okazałym wypiekom.
Niekiedy są nawet bardziej urodziwe, kuszą nasze oko swoim wdziękiem i
zachęcają do spróbowania. Mowa o babeczkach z owocami, które podobnie jak muffinki
zyskały ostatnio dużą popularność. Babeczki z owocami można przygotować na
wiele różnych sposobów i jeden, starszy z nich, widnieje poniżej.
Składniki na ciasto (około 20 sztuk):
2 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki cukru pudru, 200 g zimnej
margaryny lub masła, 2 żółtka
Składniki na krem:
330 ml mleka, 20 g mąki ziemniaczanej, 20 g mąki pszennej, 70 g cukru, 1 małe
opakowanie cukru waniliowego, 2 żółtka
Ponadto: 2 – 3 łyżki roztopionego masła do wysmarowania foremek, owoce do
dekoracji według własnego uznania (wiśnie, winogrona, truskawki)
Wykonanie:
Ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać pokrojoną na małe kawałki
margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka oraz cukier i szybko
zagnieść jednolite ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię
spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Szklanką lub foremką
wyciąć kółka (powinny być trochę większe niż średnica foremek, w których ciasto
będzie pieczone). Foremki do babeczek posmarować roztopionym masłem i wylepić
je ciastem. Foremki wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie piec w
piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Krem. Przygotować pół szklanki mleka. Dodać do niego żółtka, oba rodzaje
cukrów oraz przesiane razem mąki. Zmiksować, aby nie było grudek. Pozostałą
ilość mleka zagotować. Gdy zacznie wrzeć dodać zmiksowaną masę. Mieszając,
gotować do zgęstnienia. Wystudzić.
Babeczki wypełnić budyniem i udekorować dowolnie wybranymi owocami.
Babeczki można upiec 3 – 4 dni wcześniej i przechowywać w szczelnym
pojemniku.
Babeczki z owocami to świetny pomysł na imprezę dla
dzieci. Można je też zaprosić do wspólnej pracy w kuchni przy wykrawaniu
krążków i dekorowaniu owocami. Wspólna praca sprawi im dużo satysfakcji.
Komentarze
Prześlij komentarz