Tort truflowy.



     Pomysł na tort truflowy wziął się stąd, że w paczce od Św. Mikołaja dostałam  przepyszne i pewnie  drogie, bo zagraniczne trufle. Jak się je robi? Zapytałam ciekawie. I  zaczęłam szukać dobrego przepisu w internecie. Znalazłam dobry przepis i już prawie zabierałam się do roboty, gdy moja Justynka zadzwoniła do mnie i pochwaliła się, że przyjeżdża do nas dzisiaj, a na prezent ma tort truflowy. To niesamowite, bo ja właśnie teraz ciągle o takim torcie  marzę. Można powiedzieć, że  ten tort ciągle za mną „Chodzi”. Jak go zrobiłaś zapytałam? Zwyczajnie według przepisu i jest.  Kiedy przywiozła i zaczęłyśmy jeść to wydał nam się niezwykle delikatny, wręcz rozpływający się w ustach. Nie miał w sobie nic z ciężkości, którą nadają tortom masy maślane. Fakt, masa nieco się rozpływała, ale w miarę leżakowania w lodówce \tężał  coraz mocniej. Tort nie wyszedł zbyt wysoki, z tej ilości składników, przy formie 22 cm miał wysokość około 5 cm. Ale za to jaki miał  smak!  Ja próbowałam upiec chleb razowy ze słonecznikiem, bułki kajzerki i bułki rumiane. Trochę pomagałam przy robieniu pierogów, a potem jadłam pieróg z kapustą na ciepło. Natomiast takiego tortu chyba bym nie zrobiła. Państwa za to zachęcam bo tort jest przepyszny.

Składniki na ciasto:
  • 7 jajek (białka oddzielnie od żółtek)
  • 250 g cukru pudru
  • 75 g kakao
Żółtka ubić z cukrem pudrem na krem, stopniowo dodając przesiane kakao. Ubić do gładkości. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej szpatułką.
Formę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (zrobić "kołnierz", ponieważ ciasto może urosnąć wysoko ponad formę). Delikatnie przelać ciasto, wyrównać.
Piec około 45 - 60 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka.
Uwaga: ciasto po upieczeniu opadnie, nie należy się martwić, tak ma być :-). Gdy wystygnie, przekroić na 2 - 3 blaty, delikatnie, ponieważ ciasto jest "sufletowe", mokre, nie jest to biszkopt.

Składniki na krem truflowy:
  • 200 g gorzkiej czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
  • 60 g masła
  • 35 ml spirytusu
  • 50 ml rumu
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • mała torebka cukru wanilinowego - 16 g
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodając kolejno do niej roztopione masło, śmietankę i cukier waniliowy. Cały czas mieszając wlewać oba alkohole i dodać skórkę pomarańczową. Wystudzić, co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji. Schłodzić.
Blaty tortu przełożyć schłodzonym i gęstym kremem, zostawiając na oblanie wierzchu i boków tortu. Udekorować według własnego pomysłu.
Przechowywać w lodówce, najsmaczniejsze na drugi dzień.
Smacznego :-).

Komentarze