szybki chleb razowy ze słonecznikiem.





Do tego przepisu na chleb razowy ze słonecznikiem przekonałam się od razu, bo  jest bardzo szybki i bardzo smaczny. Powiem szczerze, że nie piekłam jeszcze nigdy sama chleba i trochę mnie przerażało to, że mi nie wyjdzie. Wolałam kupić w sklepie.  Kiedy ten przepis wpadł mi w oko od razu spróbowałam i wyszedł. Na początek powiedziałam  zrobię chleb z suszonych drożdży, a jak wyjdzie pomyślałam to będę próbować inaczej.  Najważniejsze, że nie trzeba wyrabiać ciasta i wyrasta zaledwie w 20 min. Chleb jest zdecydowanie lepszy niż kupny. Debiut udany i będę często wracać do tego chlebka. Zwłaszcza, że nasz Krzysiu zrobił bardzo dobrą szynkę i wywędził śledzie i ćwiartki z kurczaka, że jest go z czym jeść.  Zachęcam również Państwa
Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 łyżek ziaren słonecznika
  • 7 g suszonych drożdży
  • 0,5 l ciepłej wody
  • słonecznik do posypania chleba

Do większej miski przesiewamy dwa typy mąki, dodajemy sól i cukier. Dosypujemy słonecznik i suszone drożdże. Całość mieszamy i stopniowo dodajemy wodę tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. W razie konieczności keksówkę można wysmarować olejem i przesypać bułką tartą. Przekładamy ciasto. Wierzch posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Gdy drożdże zaczną pracować, a chleb ładnie wyrośnie to sygnał aby wstawić go do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 220 stopni. Następnie wykładamy chleb z formy i studzimy na kratce.
SMACZNEGO : )



Komentarze