Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10 łyżek ziaren słonecznika
- 7 g suszonych drożdży
- 0,5 l ciepłej wody
- słonecznik do posypania chleba
Do większej miski przesiewamy dwa typy mąki, dodajemy sól i
cukier. Dosypujemy słonecznik i suszone drożdże. Całość mieszamy i stopniowo
dodajemy wodę tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. W razie
konieczności keksówkę można wysmarować olejem i przesypać bułką tartą.
Przekładamy ciasto. Wierzch posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy w ciepłe
miejsce na 20 minut. Gdy drożdże zaczną pracować, a chleb ładnie wyrośnie to
sygnał aby wstawić go do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w
temperaturze 220 stopni. Następnie wykładamy chleb z formy i studzimy na
kratce.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz