Sernik z migdałami

Na blogu Nowej Piekarni z Łukowa można odnaleźć wiele ciekawych przepisów na serniki. Znajdzie się tam sernik z rodzynkami, sernik z wiśnią, sernik z brzoskwiniami oraz sernik na kruchym spodzie w wielu odmianach. Wymienione na wstępie serniki można zakupić w Nowej Piekarni z Lublina, z Łukowa oraz w innych firmowych sklepach. Dziś, powiększając kolekcję przepisów, prezentuję kolejną propozycję na ten tradycyjny w naszej kuchni wypiek. Jest to sernik na kruchym spodzie z dodatkiem migdałów.

Składniki:
120 g miękkiego masła, 120 g mąki pszennej, 60 g mąki ziemniaczanej + 2 łyżki, 150 g cukru pudru, 1 kg twarogu do sernika, 100 g mielonych migdałów, 3 jajka, 50 g płatków migdałowych

Wykonanie:
Masło dokładnie utrzeć z 50 g cukru pudru na puszystą masę. Wsypać do niej mąkę pszenną oraz 60 g mąki ziemniaczanej i zmiksować. Z ciasta uformować kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Spód tortownicy (średnica około 23 cm) wylepić ciastem i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Twaróg utrzeć na jednolitą masę z pozostałą ilością cukru pudru, dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej, jajkami oraz mielonymi migdałami. Masę wylać na podpieczone ciasto i posypać płatkami migdałowymi.
Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić lekko drzwiczki na około 10 minut, a następnie otworzyć je szeroko. Ciasto odstawić do ostygnięcia. Wierzch sernika można polać stopioną mleczną czekoladą.

Serniki to wspaniałe ciasta. Od wielu lat, mimo dużej konkurencji ze strony innych wypieków, stanowią nieodłączny element świątecznych stołów. Natomiast, dzięki licznym przepisom, z których niemal każdy posiada coś oryginalnego, możemy je przygotować na wiele innych okazji.

Komentarze