Pierogi z farszem są potrawą często
spotykaną czy to w domach czy w lokalach gastronomicznych. Pieróg z
kapustą na ciepło jest idealny na każdą porę roku. Dlatego
chciałbym wam dzisiaj zaproponować przepis na te pyszne danie.
Standardowo przepis oraz wykonanie zamieszczam poniżej.
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki;
- 25 gram drożdży;
- ćwierć szklanki ciepłej wody;
- łyżka cukru;
- jajko;
- pół szklanki ciepłego mleka;
- 75 gram margaryny;
- szczypta soli;
- żółtko do smarowania;
Nadzienie:
Opcja 1
- 80 dag świeżej kapusty;
- jajko (pamiętać trzeba, żeby było
ugotowane na twardo i bardzo drobno posiekane);
- 2 łyżki masła;
- 3 łyżki posiekanego koperku;
- sól;
- pieprz;
Opcja 2
- 50 dag kiszonej kapusty;
- dwie średnie cebule;
- cztery łyżki masła;
- sól;
- pieprz;
Przejdźmy do przygotowania naszego
pieroga z kapustą na ciepło. Przygotowania podzielimy właśnie ze
względu rodzaj farszu.
Jeżeli mamy nadzienie ze świeżą
kapustą to Kapustę drobno kroimy, przelewamy na sicie wrzątkiem.
Następnie dusimy na maśle pamiętając, aby mieszać od czasu do
czasu. Cała czynność musi trwać około pół godziny. Potem
studzimy to, mieszamy z jajkiem i koperkiem, dodajemy sól oraz
pieprz.
Jeżeli farszem jest kapusta kiszona
to kapustę drobno kroimy. Jeżeli jest zbyt kwaśna to lejemy
wrzątkiem, dusimy przez około pół godziny pamiętając, aby
mieszać od czasu do czasu. Robimy to przy pomocy dwóch łyżek
masła. Teraz kroimy drobno cebulę i musimy to zeszklić na
pozostałym maśle. Potem mieszamy kapustę z cebulą, zostawiamy,
żeby nam to wystygło. Na koniec to solimy i dodajmy pieprzu do
smaku.
Czas na przygotowanie naszego ciasta.
Drożdże musimy rozetrzeć z cukrem i to rozpuszczamy w wodzie.
Margarynę musimy stopić i przestudzić. Mąkę przesiewamy.
Następnie wlewamy
drożdże, mleko i margarynę. Dodajemy
jajko i sól, zagniatamy miękkie elastyczne ciasto. Pamiętajmy, że
nie powinno się lepić do rąk. Blachę wykładamy papierem do
pieczenia. Smaruję olejem, dłońmi rozgniatamy te ciasto na placek
o grubości około pół centymetra. Pamiętajmy, aby środek był
trochę grubszy, niż brzegi. Równą warstwą na środek wykładamy
nadzienie. Brzegi zawijamy do środka na zakładkę i zlepiamy
okrągły pieróg, zostawiając po środku otwór średnicy około 4
cm. Następnie wstawiamy blachę do zimnego piekarnika na półtorej
godziny. Pamiętajmy, że powinno to dobrze urosnąć. Potem
smarujemy ciasto żółtkiem, rozmąconym z odrobiną wody, piekarnik
nastawiamy na 180 stopni Celsjusza i włączamy. Pieczemy to około
25 minut. Pamiętajmy, że liczymy to od momentu, kiedy piekarnik się
rozgrzeje. Kiedy nam to się upiecze zostawiamy na około kwadrans,
żeby trochę przestygł. Podajemy go jak sama nazwa mówi na ciepło.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz