Pączki same w sobie są smaczne,
puszyste oraz delikatne. A jak dodamy masę kajmakową to już tym
bardziej niebo w ustach. W tym przepisie na pączki z toffi została
użyta masa o smaku orzechowym, ale tak samo można ją wykonać z
tradycyjnej albo kokosowej. Pamiętajmy, żeby do pełni szczęścia
posypać wiórkami pączki na wierzchu. Wyśmienicie smakują po
dodaniu w środku marmolady a na wierzchu z kajmakiem. Wybór należy
do nas. Przepis nie jest trudny do wykonania i w kilka chwil możemy
cieszyć się pysznymi, domowymi pączkami. Przepis ten jest na
około 30 pączków. Tradycyjnie składniki oraz przepis zamieszczam
na dole.
Składniki:
CIASTO
- 50 dag pszennej mąki;
- 250 ml ciepłego mleka;
- 50 g świeżych drożdży;
- 3 łyżki cukru;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- jajko;
- cztery żółtka;
- 40 g masła (może być margaryna ale
pamiętajmy, żeby była roztopiona);
- dwie łyżki spirytusu lub łyżka
octu;
- szczypta soli;
DODATKOWO:
- jedna puszka masy kajmakowej o smaku
orzechowym;
- około 50 g posiekanych orzechów
(migdałowe lub laskowe);
- smalec lub olej do smażenia;
Przejdźmy do przygotowania naszych
pączków z toffi.
Na początek rozpuszczamy w ciepłym
mleku drożdże, dwie łyżki przesianej mąki oraz łyżkę cukru.
Teraz pozostawiamy to na około kwadrans, do momentu kiedy zaczyn
wyrośnie.
Mąkę, która nam pozostanie
przesiewamy do dużej miski. Następnie wykonujemy lekkie wgłębienie
i dodajemy cukier waniliowy z solą. Jedno całe jajko razem z
żółtkami oraz dwoma łyżkami cukru miksujemy na jasną, puszystą
masę. Teraz to dodajemy do mąki wraz z wyrośniętymi drożdżami i
chwilę mieszamy drewnianą łyżką. Musimy teraz wyrobić dłońmi
albo za pomocą miksera z końcówką zwaną hakiem. Kontynuujemy tę
czynność do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie, czyli przez
około kwadrans. Kiedy będziemy kończyć wyrabianie to dodajemy
roztopione masło wraz ze spirytusem i dalej wyrabiamy, do momentu
kiedy ciasto wchłonie tłuszcz. Teraz przykrywamy ciasto ściereczką
i zostawiamy w ciepłym miejscu, do momentu kiedy nam się podwoi
objętość. Do tego potrzebne będzie około godziny czekania. Teraz
oprószamy obficie stolnicę mąką i przekładamy ciasto. Następnie
to rozwałkowujemy na grubość około półtora centymetra i
wykrawamy szklanką kółka o średnicy około siedmiu centymetrów.
Potem przekładamy nasze krążki na oprószony mąką blat i
przykrywamy to ściereczką. Zostawiamy na około pół godziny do
momentu, kiedy nam się to napuszy. Teraz to smażymy na rozgrzanym
tłuszczu do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pamiętajmy, żeby to
robić w dosyć szerokim rondelku napełnionym tak, żeby pączki
swobodnie mogły się smażyć i żeby nie dotykały dna naczynia.
Potem każdą ze stron smażymy przez około 2 minuty do momentu
zarumienienia. Kiedy już to usmażymy to odsączamy z nadmiaru
tłuszczu, kładąc na ręczniku papierowym. Teraz jeszcze lekko
ciepłe pączki napełniamy niewielką ilością masy kajmakowej.
Jednym z prostszych sposobów napełnienia jest użycie specjalnej
końcówki do nadziewania. Około 1/3 masy kajmakowej należy
zostawić do posmarowania wierzchu pączków. Po wysmarowaniu masą
delikatnie obsypujemy orzeszkami. I tym o to sposobem mamy pyszne
pączki z toffi.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz