Jeżeli chcemy upiec chleb weselny to
musimy dobrze poszukać. Okazuję się, że nie jest tak łatwo
znaleźć przepis na owy chleb weselny. Trzeba próbować metodą
prób i błędów a jeżeli chodzi o ozdoby to tym bardziej. Jest
kilka przepisów na chleb na zakwasie a już ciężej jest znaleźć
prosty przepis na chleb drożdżowy. Ten przepis jest na prosty
polski chleb pszenny. Chleb dobrze się wyrabia, pięknie rośnie i
nie powinien pękać podczas pieczenia. Przepis na masę do
ozdabiania znalazłem na jednej ze stron. Poniżej zamieszczam
przepis na chleb weselny oraz na zrobienie ozdób na niego.
Składniki:
Duży chleb weselny
- kilogram mąki pszennej (najlepiej
typ 850, ewentualnie może być 900 gram mąki pszennej typ 650 i 100
gram mąki pszennej razowej);
- 10 gram soli;
- 10 gram suszonych drożdży;
- około 600 ml wody;
Przejdźmy do wyrobienia i zrobienia
naszego chleba weselnego. Najpierw przesiewamy mąkę, mieszamy ją z
solą i drożdżami. Dodajemy etapami wodę i zagniatamy na gładkie,
elastyczne ciasto. Pamiętajmy, że ilość wody zależna jest od
rodzaju użytej mąki. Teraz zagniatamy przez około 10 minut, żeby
nasze ciasto było sprężyste, łatwo się formowało oraz po
ułożeniu na blacie zachowywało kształt. Przykrywamy folią
spożywczą i odstawiamy je na półtorej godziny, żeby nam wyrosło.
Po trzech kwadransach ciasto lekko odgazowujemy. Kiedy nam ciasto
wyrośnie to chwilę wyrabiamy, odcinając porcję mniej więcej 700
g i formujemy z niej okrągły dobrze naciągnięty bochenek. Potem
układamy na posmarowanej olejem blaszce. Z porcji, która nam
zostanie formujemy 3, równej długości, wałeczki. Z tych wałeczków
zaplatamy warkocz i musimy opleść nim chleb. Przykrywamy i
odstawiamy na pół godziny, żeby nam to wyrosło. Na koniec
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po 10
minutach temperaturę zmniejszamy do 180 i dopiekamy przez około 50
minut. Kiedy chleb będzie upieczony to w momencie, kiedy go opukamy
od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk.
Na ciasto ozdobne
- 20 dag ciepłej wody;
- 15 dag soli;
- około 50 dag mąki pszennej;
- roztrzepane jajko;
I przechodzimy do zrobienia ciasta
ozdobnego. Na początku rozpuszczamy sól w ciepłej wodzie. Etapami
dodajemy mąkę. Robimy tak z tego względu, iż w tym wypadku jej
ilość będzie zależna od jakości mąki. W większości przypadków
wystarczy nieco ponad 30 dag. Kiedy ciasto będzie gotowe to
przechowujemy je w szczelnie zamkniętym woreczku i wyciągamy tylko
tyle ile będzie nam potrzebne do wykonania poszczególnych
elementów. Na szczęście nasza masa jest elastyczna i dobrze się
nią modeluje, ale trzeba pamiętać, że szybko wysycha. Kiedy nasze
dekoracje będą gotowe to przyklejamy je do chleba używając jajka.
Ostatnim etapem jest posmarowanie jajkiem dekoracji i chleba i
zapiekamy je do momentu, kiedy się nam lekko zarumienią w
piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza. Gotowe! Teraz możemy
się cieszyć samodzielnie wykonanym chlebem weselnym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz