Dziś pora na pieroga z kapustą na ciepło. Tak, na
pieroga, gdyż swoim rozmiarem odstaje on od tradycyjnych pierożków z kapustą,
którymi delektowaliśmy się podczas wigilijnej kolacji. Pieróg z kapustą na
ciepło z poniższego przepisu jest pieczony, a powstaje z ciasta z udziałem
suchych drożdży. Ciasto to nie wymaga w tym przypadku wyrastania, co trochę przyspiesza
czas oczekiwania na konsumpcję.
Składniki na ciasto:
500 g mąki, 250 ml ciepłej wody, 1 torebka (7 g) suszonych drożdży, 1
płaska łyżeczka soli, 50 ml oleju
Składniki na nadzienie:
600 g kiszonej kapusty, liść laurowy, ziele angielskie, 1 kg pieczarek, 1
duża cebula, pieprz, sól
Wykonanie:
Przygotować nadzienie. Kapustę, jeśli jest mocno kwaśna przepłukać i
odcisnąć. Posiekać i ugotować do miękkości z liściem laurowym i zielem
angielskim. Dokładnie odcedzić.
Cebulę posiekać i podsmażyć na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.
Do cebuli dodać obrane i pokrojone pieczarki. Smażyć do momentu
wyparowania wody. Pod koniec smażenia dodać ugotowaną kapustę, przyprawić solą
i pieprzem, wymieszać.
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i drożdżami. Dodać
ciepłą wodę i olej. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 części,
każdą cienko rozwałkować, a następnie przyłożyć talerz i wykroić kółka.
Na połowę krążka nałożyć nadzienie (brzegi muszą być czyste). Złożyć i
uformować pieroga, zakleić brzegi. Z pozostałymi krążkami postępować tak samo.
Gotowe pierogi ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w
nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez około 15 minut.
Pieróg z kapustą na ciepło jest też do kupienia w Nowej
Piekarni z Łukowa, Nowej Piekarni z Lublina i pozostałych sklepach tej firmy. Można tam również zakupić inne rodzaje pierogów, cebularze, krokiety
i oczywiście pieczywo.
Komentarze
Prześlij komentarz