Pierogi XXL

Dziś pora na pieroga z kapustą na ciepło. Tak, na pieroga, gdyż swoim rozmiarem odstaje on od tradycyjnych pierożków z kapustą, którymi delektowaliśmy się podczas wigilijnej kolacji. Pieróg z kapustą na ciepło z poniższego przepisu jest pieczony, a powstaje z ciasta z udziałem suchych drożdży. Ciasto to nie wymaga w tym przypadku wyrastania, co trochę przyspiesza czas oczekiwania na konsumpcję.

Składniki na ciasto:
500 g mąki, 250 ml ciepłej wody, 1 torebka (7 g) suszonych drożdży, 1 płaska łyżeczka soli, 50 ml oleju
Składniki na nadzienie:
600 g kiszonej kapusty, liść laurowy, ziele angielskie, 1 kg pieczarek, 1 duża cebula, pieprz, sól

Wykonanie:
Przygotować nadzienie. Kapustę, jeśli jest mocno kwaśna przepłukać i odcisnąć. Posiekać i ugotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Dokładnie odcedzić.
Cebulę posiekać i podsmażyć na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. Do cebuli dodać obrane i pokrojone pieczarki. Smażyć do momentu wyparowania wody. Pod koniec smażenia dodać ugotowaną kapustę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i drożdżami. Dodać ciepłą wodę i olej. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą cienko rozwałkować, a następnie przyłożyć talerz i wykroić kółka.
Na połowę krążka nałożyć nadzienie (brzegi muszą być czyste). Złożyć i uformować pieroga, zakleić brzegi. Z pozostałymi krążkami postępować tak samo. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez około 15 minut.

Pieróg z kapustą na ciepło jest też do kupienia w Nowej Piekarni z Łukowa, Nowej Piekarni z Lublina i pozostałych sklepach tej firmy. Można tam również zakupić inne rodzaje pierogów, cebularze, krokiety i oczywiście pieczywo.

Komentarze