Pączki z polewą toffi

Pączek toffi to wyjątkowy przysmak. Nie jest on tak powszechny jak inne pączki, więc tym bardziej warto się o niego postarać. Pączka toffi z nadzieniem w środku, można zakupić w Nowej Piekarni z Lublina i Łukowa. Można się o niego pokusić także w domowym zaciszu, wykorzystując masę kajmakową do nadziewania. Można go również przygotować w poniżej zaprezentowanej formie.

Składniki na pączki (około 20 – 25 sztuk):
450 g maki pszennej, 200 ml ciepłego mleka, 25 g świeżych drożdży, 50 g cukru trzcinowego, szczypta soli, 1 jajko, 2 żółtka, 2 łyżki spirytusu
Składniki na polewę:
200 g cukru kryształu, 4 łyżki wody, około 100 ml śmietanki 30 %
Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, migdały do posypania

Wykonanie:
W dużej misce wymieszać mleko z drożdżami, cukrem, solą i 100 g mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Do wyrośniętych drożdży dodać jajko oraz żółtka i całość zmiksować. Następnie stopniowo dodawać mąkę, wlać spirytus i nadal miksować. Gdy, w trakcie miksowania, ciasto zacznie stawiać opór, przejść do wyrabiania dłońmi, stopniowo dodając resztę mąki. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wyciąć krążki, ułożyć je na oprószonej mąką ścierce i pozostawić do wyrośnięcia.
W dużym garnku rozgrzać olej (temperatura około 180 stopni). Pączki smażyć partiami na wolnym ogniu z obu stron do uzyskania rumianego koloru. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku.
Całe migdały, mogą być ze skórką, uprażyć na suchej patelni, wystudzić i pokroić w drobną kosteczkę
Przygotować polewę. Do rondelka wsypać cukier i dodać 2 łyżki wody. Postawić na ogniu i czekać, aż cukier się rozpuści i nabierze brązowego koloru – nie mieszać. Wlać śmietankę i energicznie mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Jeżeli masa będzie za gęsta, dodać więcej śmietanki.
Usmażone pączki ozdobić polewą toffi i posypać wcześniej przygotowanymi migdałami.

Tłusty czwartek przed nami. Już widzę na swoim talerzu pączka toffi, pojawiającego się po nim pączka z marmoladą różaną, a po nim pączka z adwokatem. A na deser…pączek z serem.

Komentarze