Domowy pączek z adwokatem

Karnawał trwa w najlepsze. Przyjdzie jednak moment, kiedy trzeba będzie przygotować coś na ostatki, a konkretnie na tłusty czwartek. Wówczas, w centrum uwagi znajdą się: tradycyjny pączek z marmoladą, pączek z adwokatem, pączek toffi, pączek z serem i oczywiście faworki. Poniżej, dla chętnych, prezentuję przepis na domowego pączka z adwokatem.

Składniki na pączki:
1 szklanka ciepłego mleka, 50 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki pszennej
3 żółtka, 1 jajko, 2 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 500 g mąki pszennej, szczypta soli, 50 g masła, 2 łyżki spirytusu, 1 l oleju rzepakowego
Składniki na krem:
1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 200 ml likieru Adwokat, 1 żółtko, 1 opakowanie budyniu waniliowego

Wykonanie:
Przygotować krem. Mleko z cukrem zagotować. Adwokat dokładnie wymieszać z żółtkiem i budyniem waniliowym, następnie przelać do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aby nie przypalić kremu.
Przygotować pączki. Mleko przelać do miseczki, dodać pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę – około 10 minut mikserem. Mąkę przesiać z solą, dodać do niej wyrośnięte drożdże i wymieszać. Następnie wlać masę jajeczną i wyrobić ciasto – można mikserem z hakiem przez 15 minut. Do ciasta dodać roztopione i wystudzone masło oraz spirytus i wyrobić do momentu ich wchłonięcia. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i ponownie krótko wyrobić. Rozwałkować je na grubość 1 cm i naczyniem o średnicy około 6 cm wyciąć krążki. Pozostawić w cieple na 30 minut do wyrośnięcia.
W dużym garnku rozgrzać olej. Wyrośnięte krążki wrzucać partiami po 4 – 5 sztuk i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Ostudzić.
Pączki nadziewać kremem wbijając szprycę w bok obwodu. Posypać cukrem pudrem.

Pączek z adwokatem ceniony jest za swój wyrazisty smak. Od wielu lat posiada liczne grono wielbicieli, którzy raczej nie czekają na jeden dzień w roku, aby nacieszyć się jego smakiem.

Komentarze