Karnawał trwa w najlepsze. Przyjdzie jednak moment,
kiedy trzeba będzie przygotować coś na ostatki, a konkretnie na tłusty
czwartek. Wówczas, w centrum uwagi znajdą się: tradycyjny pączek z marmoladą, pączek z adwokatem, pączek toffi, pączek z serem i oczywiście
faworki. Poniżej, dla chętnych, prezentuję przepis na domowego pączka z adwokatem.
Składniki na pączki:
1 szklanka ciepłego mleka, 50 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka
mąki pszennej
3 żółtka, 1 jajko, 2 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 500 g mąki
pszennej, szczypta soli, 50 g masła, 2 łyżki spirytusu, 1 l oleju rzepakowego
Składniki na krem:
1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 200 ml likieru Adwokat, 1 żółtko, 1
opakowanie budyniu waniliowego
Wykonanie:
Przygotować krem. Mleko z cukrem zagotować. Adwokat dokładnie wymieszać z
żółtkiem i budyniem waniliowym, następnie przelać do gotującego się mleka,
ciągle mieszając, aby nie przypalić kremu.
Przygotować pączki. Mleko przelać do miseczki, dodać pokruszone drożdże,
cukier i mąkę. Składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15
minut.
Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę – około
10 minut mikserem. Mąkę przesiać z solą, dodać do niej wyrośnięte drożdże i
wymieszać. Następnie wlać masę jajeczną i wyrobić ciasto – można mikserem
z hakiem przez 15 minut. Do ciasta dodać roztopione i wystudzone masło
oraz spirytus i wyrobić do momentu ich wchłonięcia. Ciasto przykryć ściereczką
i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i ponownie krótko wyrobić. Rozwałkować je na
grubość 1 cm i naczyniem o średnicy około 6 cm wyciąć krążki. Pozostawić w
cieple na 30 minut do wyrośnięcia.
W dużym garnku rozgrzać olej. Wyrośnięte krążki wrzucać partiami po 4 – 5
sztuk i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Wyjmować łyżką cedzakową na
papierowy ręcznik. Ostudzić.
Pączki nadziewać kremem wbijając szprycę w bok obwodu. Posypać cukrem
pudrem.
Pączek z adwokatem ceniony jest za swój wyrazisty smak. Od wielu lat posiada liczne grono wielbicieli, którzy raczej nie czekają na
jeden dzień w roku, aby nacieszyć się jego smakiem.
Komentarze
Prześlij komentarz