Nie ma to jak świeża i pachnąca bułeczka. Na śniadanie
w domu, na drugie śniadanie w pracy lub szkole, na kolację – zawsze chętnie
sięgamy po ten zamiennik chleba. Ostatnio na tutejszym blogu zagościły przepisy
na bułki kajzerki. Tym razem bohaterką kolejnego wpisu będzie bułka rumiana.
Bułka rumiana, gdyż jej skórka pokryta jest piękną i delikatną opalenizną.
Składniki:
260 ml wody, 1 łyżeczka cukru, 8 g drożdży instant, 590 g mąki pszennej
typ 550, 1 łyżka soli, 30 ml oleju
Wykonanie:
W wodzie rozpuścić cukier i wsypać drożdże, całość wymieszać. Odstawić na
15 minut w ciepłe miejsce. Do gotowego rozczynu wsypać przesianą i wymieszaną z
solą mąkę oraz wlać olej. Składniki wyrobić na gładkie ciasto – około 10 minut
dłońmi lub 6 minut mikserem z hakiem na średnich obrotach. Ciasto będzie
średnio luźne i w trakcie wyrabiania stopniowo przestanie się kleić do dłoni.
Gotowe ciasto umieścić w misce wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe porcje, około 100 g każda. Uformować
z nich lekko podłużne bułki. Umieścić je na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia - papier oprószyć mąką. Bułki lekko spłaszczyć i utworzyć na nich
głębokie przecięcia. Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do
napuszenia bułek.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Bułki spryskać wodą i wstawić
do piekarnika. Piec 20 minut do uzyskania rumianego koloru.
Domowa bułka rumiana posmarowana masełkiem i
wzbogacona plasterkiem żółtego sera, pomidorka lub ogórka, to idealna pozycja
na każdą porę dnia. Tak samo jak bułka kajzerka, może być świetnym
uzupełnieniem dla codziennego chleba.
Komentarze
Prześlij komentarz