Bohaterką dzisiejszego wpisu będzie bułka kajzerka. Znana
nam od wielu lat, najczęściej spożywana w trakcie śniadania lub kolacji,
posiada dość ciekawą historie. Kształt kajzerki został opracowany przez piekarzy
z Wiednia i poprzez ówczesne Austro – Węgry, bułka ta trafiła do Niemiec i
krajów słowiańskich, w tym do Polski. Różne źródła podają, że nazwa wywodzi się
albo od słowa Kaiser, czyli cesarz, albo od nazwiska piekarza Kaisera, albo od
podobieństwa bułki do korony cesarza. Poniżej prezentuję przepis na bułkę
kajzerkę z czterema nacięciami.
Składniki:
500 g mąki pszennej typu 450, 200 ml ciepłej wody, 40 g miękkiego masła,
7 g drożdży suchych, 1 jajko, 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru
Dodatkowo: 1 rozkłócone jajko do posmarowania, mak lub sezam do posypania
Wykonanie:
Do miski wsypać drożdże i pół łyżeczki cukru. Wlać odrobinę ciepłej wody
i całość rozetrzeć. Wlać pozostałą ilość wody, dodać sól i roztopione masło,
wbić jajko, a na koniec wsypać mąkę. Całość wyrabiać kilka minut na gładkie i
zwarte ciasto. Uformować kulę. Miskę z ciastem przykryć lnianą ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto lekko
wydłużyć, podzielić na dwie części. Obie ponownie wydłużyć i podzielić na sześć
kawałków. Utworzyć z nich bułeczki i umieścić na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia, zachowując odstępy. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia
przez 20 – 25 minut.
Po tym czasie, nożem zamoczonym w oleju, naciąć cztery razy wierzch
bułeczek, tworząc charakterystyczny wiatraczek. Posmarować jajkiem i
opcjonalnie posypać makiem lub sezamem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 – 230 stopni, umieścić w nim blaszkę
z kajzerkami i piec około 15 – 17 minut na rumiano.
W oryginale bułka kajzerka występuje z pięcioma bruzdami,
poprzez odpowiednie złożenie porcji ciasta. W naszym kraju kajzerka występuje z
czterema bruzdami – wersja krakowska lub, tak jak w Nowej Piekarni z Lublina
i Łukowa, z pięcioma.
Komentarze
Prześlij komentarz