Chleb żytni ze śliwką

Podobnie jak chleb razowy ze słonecznikiem, o którym była mowa na początku miesiąca, tak również chleb żytni posiada wiele wersji wykonania. Chleb żytni można przygotować tylko z samej mąki żytniej na zakwasie lub z udziałem drożdży, można go przygotować z mąki żytniej zwykłej, sitkowej lub razowej lub z domieszką różnego rodzaju mąki pszennej. Chleb żytni możemy również wzbogacić dodatkiem miodu i śliwek, które podkreślą smak żytniego bochenka. I właśnie poniżej prezentuję przepis na chleb żytni z dodatkiem mąki pszennej, miodu i suszonych śliwek.

Składniki:
5 szklanek mąki żytniej, 3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 1/2 kostki drożdży, 2 szklanki ciepłej wody, 200 g suszonych śliwek, 1 łyżka miodu, 4 łyżki oleju, oliwa do wysmarowania formy

Wykonanie:
Do miski wsypać obie mąki, następnie dodać sól i cukier. Drożdże rozpuścić w dwóch szklankach wody i wlać do mąki. Ze składników wyrabiać ciasto – około 15 minut – do momentu, aż będzie elastyczne. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć, dodać do niego pokrojone śliwki, miód i olej. Ciasto ponownie wyrobić. Przełożyć do podłużnej formy wysmarowanej oliwą i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Mąka żytnia uchodzi za najzdrowszą ze wszystkich mąk. Nie każdy jednak lubi smak chleba żytniego, dlatego warto stopniowo się do niego przekonywać i spróbować wprowadzić do codziennej diety. Może to być na początek chleb żytni z domieszką mąki pszennej lub z dodatkiem miodu, śliwek lub ulubionych ziaren.

Komentarze