Podobnie jak chleb razowy ze słonecznikiem, o którym
była mowa na początku miesiąca, tak również chleb żytni posiada wiele wersji
wykonania. Chleb żytni można przygotować tylko z samej mąki żytniej na
zakwasie lub z udziałem drożdży, można go przygotować z mąki żytniej zwykłej,
sitkowej lub razowej lub z domieszką różnego rodzaju mąki pszennej. Chleb żytni
możemy również wzbogacić dodatkiem miodu i śliwek, które podkreślą smak
żytniego bochenka. I właśnie poniżej prezentuję przepis na chleb żytni z
dodatkiem mąki pszennej, miodu i suszonych śliwek.
Składniki:
5 szklanek mąki żytniej, 3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 2
łyżeczki cukru, 1/2 kostki drożdży, 2 szklanki ciepłej wody, 200 g suszonych
śliwek, 1 łyżka miodu, 4 łyżki oleju, oliwa do wysmarowania formy
Wykonanie:
Do miski wsypać obie mąki, następnie dodać sól i cukier. Drożdże
rozpuścić w dwóch szklankach wody i wlać do mąki. Ze składników wyrabiać ciasto
– około 15 minut – do momentu, aż będzie elastyczne. Ciasto przykryć lnianą
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć, dodać do niego pokrojone śliwki, miód i olej. Ciasto
ponownie wyrobić. Przełożyć do podłużnej formy wysmarowanej oliwą i piec 50
minut w temperaturze 180 stopni.
Mąka żytnia uchodzi za najzdrowszą ze wszystkich mąk.
Nie każdy jednak lubi smak chleba żytniego, dlatego warto stopniowo się do niego
przekonywać i spróbować wprowadzić do codziennej diety. Może to być na początek
chleb żytni z domieszką mąki pszennej lub z dodatkiem miodu, śliwek lub
ulubionych ziaren.
Komentarze
Prześlij komentarz