Dzisiaj zaproponuje wam przepis na
regionalny wypiek, jakim jest cebularz. Dla większości z was od
razu cebularz skojarzy się z Lubelszczyzną i jest to trafne
skojarzenie. Cebularz ma właśnie tam swoje korzenie. Nie znaczy to,
że jeżeli coś jest historyczne to nie może być fantastyczne.
Wiele wypieków jest ma swoją ponad czasową doskonałość. Dlatego
zapraszam was do upieczenia tego wspaniałego wypieku. Poniżej
zamieszczam składniki i przepis.
Składniki:
Ciasto:
- pół kilograma mąki pszennej;
- 50 gram drożdży;
- szklanka ciepłego mleka;
- jedno jajko;
- jedna łyżeczka cukru;
- 60 gram masła;
- jedna łyżeczka soli;
Farsz:
- dwie duże cebule;
- trzy łyżki maku;
- dwie łyżki oleju;
- jedna łyżeczka soli;
Przejdźmy do przygotowania naszych
cebularzy. Na początku musimy pokroić cebulę w drobną kostkę,
następnie ją posolić i odstawić na około 3-4 godziny. Kiedy
minie ten czas to trzeba wymieszać ją z makiem oraz olejem. Teraz
musimy przygotować zaczyn z drożdży, dwóch łyżek mąki oraz
połowy mleka. Wszystkie te składniki musimy wymieszać i odstawić.
W pozostałej części mleka rozpuszczamy masło. Do dużej miski
wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, mleko z masłem oraz nasz
drożdżowy zaczyn. Kolejnym krokiem jest zagniecenie ciasta.
Następnie formujemy kulę, następnie przykryć ściereczką oraz
odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż wyrośnie. Teraz dzielimy
ciasto na mniejsze części. Z każdej formujemy placek. Na środek
należy nałożyć farsz. Na koniec pieczemy to przez około 20 minut
w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Prosty przepis na cebularze.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz