Cebularz z makiem.



     Z Agnieszką poznałam się w Warszawie. Była jedną z brygadzistek w mojej pierwszej pracy. Zaprzyjaźniłam się z nią i często ją odwiedzałam w jej domu rodzinnym. Potem wyprowadziła się do Lublina i słuch po niej zaginął. Niedawno odnowiła kontakt i często dzwonimy do siebie. Zaprosiła mnie i spotkałyśmy się. Jest teraz ciężko chorą osobą, ale nie daje się. Nie pracuje więc ma dużo czasu dla wnuków, których często odwiedza. Teraz więcej gotuje i piecze dla siebie i męża. Kiedy do niej przyjechałam poczęstowała mnie cebularzem, według przepisu, który znalazła w internecie i który teraz prezentuje.  Powiedziała mi, nie wiem czy wiesz, że cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Najlepsze są gorące, z chrupiącą skórką o delikatnym smaku pieczonej cebuli i maku. Pyszne z masłem! Takimi właśnie mnie częstowała. Odżywia się zdrowo i dba o siebie. Często kupuje chleb żytni na zakwasie i je dużo warzyw. Uwielbia chleb razowy ze słonecznikiem. Fajnie ma bo u niej jest blisko „Nowa Piekarnia” z Lublina. Bardzo bym chciała żeby u nas też była.

Składniki
CIASTO
30g drożdży
Pół litra ciepłej wody
1 łyżka cukru
1łyżka soli
6 łyżek oleju
1 kg mąki

Wierzch cebulowy:
2-3 cebule
2-3 Łyżki niebieskiego maku
Jajko do smarowania
Łyżka oleju

Sposób przygotowania przepisu:
Cebularze-domowe
  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier, olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką.
  • 2. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1godz do wyrośnięcia.
  • 3. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub kostkę, zasypać makiem, szczyptą soli i łyżką oleju. Dokładnie wymieszać, by pióra się oddzieliły. Przykryć i wstawić do lodówki na min godz.
  • 4. Wrośnięte ciasto podzielić na kilka części i pięścią ugnieść placki (wielkość dowolna) Na wysmarowaną tłuszczem blachę układać placki. Na środku każdego placka wyłożyć ''makową cebulę'' a brzegi placów posmarować skłóconym jajkiem. Piec ok 25-30min w temp 180 stopni.
Porady
Cebulę z makiem najlepiej przygotować kilka godz.  wcześniej a nawet dwa dni. Można też ją sparzyć wrzątkiem przed wymieszaniem, ale ja nie parzę, ma dzięki temu bardziej wyrazisty smak i zapach po upieczeniu.


Komentarze