Bułki kajzerki.

  Zapewne jedną z najczęściej kupowanych bułek jest właśnie bułka kajzerka. Uwielbiamy bułki za to, że są świeże i chrupiące. Również za delikatny smak upieczonego ciasta w środku. Chciałbym was zaprosić do skorzystania z oferty nowo powstałej Nowej Piekarni w Lublinie. A dla tych co lubią przebywać w kuchni, nie tylko w celach spożycia posiłku, zapraszam do przepisu na bułki kajzerki.
Składniki:
- 3 szklanki pszennej mąki, około 450 gram;
- 3/4 szklanki letniej wody;
- półtorej łyżeczki drożdży instant albo 20 gram świeżych;
- półtorej łyżeczki cukru;
- jedna łyżeczka soli;
- jedno jajko;
- dwie łyżki masła;
  Przejdźmy teraz do przygotowania.
Na początku nasze składniki zagniatamy. Kiedy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski to wyrabiamy je jeszcze przez około 5 minut. Odstawiamy teraz nasze ciasto na 10 minut. Kiedy ten czas minie to wyrabiamy je ponownie przez około 5 minut. Nasze ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przekładamy do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawiamy na godzinę, gdzieś gdzie jest ciepło, przykryte ściereczką, żeby nam to wyrosło.
  Teraz ciasto dzielimy na osiem części. Każdą część formujemy w kształcie naszej bułki, pamiętając żeby je lekko spłaszczyć. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy to i pozostawiamy na około 45 minut, żeby nam to wyrosło. Musimy przestrzegać czasu ponieważ za bardzo się napuszą i stracą konsystencję kajzerek. Kajzerki można z góry naciąć nożem.
  Na koniec bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około kwadrans w temperaturze 225 stopni Celsjusza.
  Życzę smacznych bułek kajzerek!

Komentarze