Zapewne jedną z najczęściej
kupowanych bułek jest właśnie bułka kajzerka. Uwielbiamy bułki
za to, że są świeże i chrupiące. Również za delikatny smak
upieczonego ciasta w środku. Chciałbym was zaprosić do
skorzystania z oferty nowo powstałej Nowej Piekarni w Lublinie. A
dla tych co lubią przebywać w kuchni, nie tylko w celach spożycia
posiłku, zapraszam do przepisu na bułki kajzerki.
Składniki:
- 3 szklanki pszennej mąki, około 450
gram;
- 3/4 szklanki letniej wody;
- półtorej łyżeczki drożdży
instant albo 20 gram świeżych;
- półtorej łyżeczki cukru;
- jedna łyżeczka soli;
- jedno jajko;
- dwie łyżki masła;
Przejdźmy teraz do przygotowania.
Na początku nasze składniki
zagniatamy. Kiedy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski to
wyrabiamy je jeszcze przez około 5 minut. Odstawiamy teraz nasze
ciasto na 10 minut. Kiedy ten czas minie to wyrabiamy je ponownie
przez około 5 minut. Nasze ciasto powinno być prężne, o wyglądzie
i konsystencji plasteliny. Ciasto przekładamy do miski lekko
wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawiamy na godzinę, gdzieś gdzie
jest ciepło, przykryte ściereczką, żeby nam to wyrosło.
Teraz ciasto dzielimy na osiem
części. Każdą część formujemy w kształcie naszej bułki,
pamiętając żeby je lekko spłaszczyć. Następnie układamy na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy to i
pozostawiamy na około 45 minut, żeby nam to wyrosło. Musimy
przestrzegać czasu ponieważ za bardzo się napuszą i stracą
konsystencję kajzerek. Kajzerki można z góry naciąć nożem.
Na koniec bułki pieczemy w nagrzanym
piekarniku przez około kwadrans w temperaturze 225 stopni Celsjusza.
Życzę smacznych bułek kajzerek!
Komentarze
Prześlij komentarz