Jeżeli chodzi o
pierniki to pierwsza myśl, jaka przychodzi mi do głowy to "Toruń".
Toruńskie pierniki są bardzo sławne, zapewne nie tylko w naszym kraju, ale i za
granicą. Jednak dziś zaproponuje wam jedno z ciast domowych, jakim jest właśnie
piernik. Nie musimy jechać do Torunia, żeby dostać piernika, wystarczy jak skorzystamy
z oferty Nowej Piekarni z Łukowa. Nie ukrywam, że piernik domowy jest jednym z
tych ciast, które uwielbiam za wyśmienity smak jak i za prostotę. Poniżej
przedstawiam sposób upieczenia ciasta, jakim jest piernik. A dla tych co nie
przepadają za pieczeniem, zapraszam do skorzystania z oferty Nowej Piekarni z
Łukowa.
Składniki:
- 150 g masła;
- 100 g miodu;
- 150 g czekolady gorzkiej;
- 4 łyżki przyprawy do piernika;
- 4 jajka;
- 50 g trzcinowego cukru;
- 125 g mąki pszennej;
- 20 g mąki ziemniaczanej;
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
Składniki do przełożenia:
- 200 g powideł śliwkowych;
Składniki do dekoracji:
- 150 ml śmietany 30 %;
- 150 g czekolady gorzkiej;
- łyżka masła;
Przejdziemy teraz do upieczenia naszego ciasta. Na początku
grzejemy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza oraz wykładamy naszą
formę do pieczenia ciasta papierem do pieczenia. Do garnka wkładamy masło,
wlewamy miód oraz wsypujemy czekoladę, którą należy połamać na mniejsze kostki.
No i najważniejsze, dodać należy przyprawę do piernika. Teraz to podgrzewamy
pamiętając, aby cały czas mieszać w celu dokładnego wymieszania składników, ale
pamiętajmy, że nam ta masa się nie zagotowała. W momencie, kiedy masa będzie
już gładka, zdejmujemy garnek z ognia i wstawiamy do miski z chłodną wodą w
celu przestudzenia. Teraz ucieramy jajka z cukrem na białą puszystą masę. Potem
mieszamy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Następnie
przesiewać to do masy jajecznej, ale pamiętając, że musimy stopniować
wsypywanie oraz delikatnie to mieszać. Pod koniec dodajemy powoli masę
czekoladową. Przygotowując ciasto do piernika pamiętajmy, aby dobrze połączyć
wszystkie składniki oraz wlać ciasto do przygotowanej wcześniej formy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50 minut. Pamiętajmy,
aby przed wyjęciem ciasta upewnić się patyczkiem, czy ciasto jest w środku
suche. Ciasto, które studzimy np. na kratce przekrawamy i przekładamy
powidłami. Teraz zagotujemy śmietanę i dodajemy do niej połamaną czekoladę.
Podgrzewamy na wolnym ogniu, do momentu połączenia się i zdejmujemy z ognia.
Następnie dodajemy tam masło i tradycyjnie dokładnie mieszamy. Polewę, którą stworzyliśmy
polewamy na wierzch piernika i zostawiamy do zastygnięcia. I oto mamy upieczone
ciasto domowe, jakim jest wyśmienity piernik. Piernik możemy podawać gościom z
każdej możliwej okazji. Lecz trzeba pamiętać, że równie smaczny jest piernik z
Nowej Piekarni z Łukowa.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz