Nasza Justynka
pomimo, że ma dwoje dzieci i bardzo mało czasu zawsze próbuje wyczarować dla
nas na Święta Bożego Narodzenia jakieś pyszne ciasto. Tym razem w internecie
znalazła Tort Opium.
To wyjątkowy świąteczny tort. Składający si e z kilku Warstw
czekoladowego biszkoptu, białej bezy i kremu kawowo - makowego, nasączone dużą
ilością migdałowego ponczu i dla przełamania smaków - dobrą
domową konfiturą. To wspaniały tort, wilgotny i sycący, który polecam
jeśli na święta spodziewasz się wspaniałych gości. Dzieciom do szkoły kupuje
smaczne drożdżówki z czarną porzeczką, lub robi pyszne kanapeczki z chleba
orkiszowego na wagę, chleba sojowego, lub chleba kanapkowego na wagę z dobrą
świeżą wędliną. Na obiad niedawno zrobiła wyśmienite pierogi z mięsem i soczewicą.
Nawet dzieci zajadały się tymi pierogami. W sobotę zabrała się za sprzątanie
domu i nie miała kiedy upiec ciasta, za to zamówiła Stefankę Miodową z Nowej
Piekarni i poczęstowała nią wszystkich. Na święta oprócz tortu opium ma piec
ciasto cyganeczka i ciasto porzeczkowe. Jeśli będziesz w pobliżu wpadnij do
Niej, a na pewno nie będziesz żałował. Teraz natomiast proszę zabierz się do
pieczenia pysznego tortu, bo najwyższy czas.
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 50 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g kakao
- 4 jajka, białka i żółtka osobno
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, kakao - przesiać i odłożyć.
W misie miksera umieścić żółtka i połowę cukru. Utrzeć do
otrzymania bardzo jasnej masy żółtkowej.
W drugim naczyniu umieścić białka i zacząć ubijanie. Po
lekkim spienieniu dodać sól i ubić do sztywności. Dodawać pozostały cukier,
łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając do powstania sztywnej i
błyszczącej masy bezowej. Do masy bezowej dodać utarte żółtka i delikatnie
wymieszać szpatułką do połączenia. Dodać przesiane składniki i bardzo
delikatnie wymieszać szpatułką do powstania ciasta o konsystencji musu.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30
minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przekroić
na 3 blaty.
Składniki na blaty bezowe:
- 3 białka (120 g)
- szczypta soli
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- pół łyżeczki soku z cytryny lub octu
- pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na
nich narysować 2 okręgi o średnicy 20 - 21 cm - beza
urośnie również na boki podczas pieczenia (najprościej odrysować jakiś talerzyk
lub miseczkę).
W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą
soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne -
stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z
cytryny/ocet i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię
ziemniaczaną.
Masę bezową przełożyć na narysowane koła, wyrównać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego
obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę
do 120ºC (z termoobiegiem). Piec/suszyć przez około 1 godzinę (w razie
konieczności wydłużając czas pieczenia) aż beza będzia chrupka i lekko
popęka z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia.
Krem kawowo - makowy:
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w proszku lub w postaci granulek)
- 3 żółtka
- 110 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 250 g masła
- 70 g suchego i zmielonego maku
W garnuszku zagotować mleko z kawą. W misie miksera umieścić
żółtka i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy żółtkowej. Dodać
łyżkę skrobi i utrzeć. Dodać połowę wrzącego mleka i zmiksować.
Zahartowaną pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego
mleka, dobrze wymieszać, do połączenia. Postawić na palnik (średnia moc) i
zagotować, często mieszając. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty,
mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Gotowy budyń przykryć
folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawić do
wystudzenia w temperaturze pokojowej (podczas studzenia nie wolno mieszać!).
Masło utrzeć w misie miksera. Dodawać wystudzony budyń, w
trzech turach, ucierając. Na sam koniec dodać suchy i zmielony mak. Utrzeć.
Odłożyć 5 łyżek masy kremowej na lekkie
posmarowanie boków i wierzchu tortu, a resztę podzielić na 4 równe części.
Nasączenie:
- 125 ml likieru Amaretto
- 125 ml przegotowanej zimnej wody
Wymieszać.
Ponadto:
- pół słoiczka gęstego dżemu lub konfitury: wiśniowej lub z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
- okruszki czekoladowych ciastek lub kakaowego biszkoptu lub wiórków czekoladowych na posypanie boków i wierzchu tortu
Wykonanie:
Na paterze układać wg kolejności: blat biszkoptu, nasączenie
(1/3 z całości), konfitura, krem kawowo - makowy (1 część), blat
bezowy, krem kawowo - makowy (2 część), blat
biszkoptu, nasączenie (1/3 z całości), konfitura, krem kawowo -
makowy (3 część), blat bezowy, krem kawowo - makowy
(4 część), blat biszkoptu, nasączenie (1/3 z całości).
Tort z boku i wierzchu posmarować cienką odłożoną warstwą
kremową. Posypać okruszkami biszkoptów/czekoladowych ciastek/wiórkami
czekolady. Schłodzić.
Tort przechowywać w lodówce. Wyjąć z lodówki minimum 30
minut przed podaniem, by krem 'doszedł' do temperatury pokojowej i by tort lepiej
się kroił.
Smacznego :-).
Komentarze
Prześlij komentarz