W serialu o świątecznych słodkościach nie może
zabraknąć sernika. Na blogu Nowej Piekarni z Łukowa można odnaleźć wiele ciekawych
przepisów na to charakterystyczne ciasto. Odnajdziemy tam zarówno tradycyjny sernik
z rodzynkami, jak i sernik na kruchym spodzie w wielu ciekawych odsłonach.
Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Jest on, tak samo jak keks,
stefanka miodowa, piernik, cyganeczka lub makowiec, słodką ozdobą świątecznie przybranego
stołu. Poniżej kolejna wersja sernika na kruchym, tym razem zwieńczonego
mandarynkami spowitymi galaretkową glazurą.
Składniki na ciasto:
125 g masła, 250 g mąki, 100 g cukru pudru, 1 żółtko
Składniki na masę serową:
250 g miękkiego twarogu, 4 jaja, 100 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru
waniliowego, 1 opakowanie budyniu waniliowego, skórka starta z 1 cytryny, 250
g śmietany kremówki
Składniki na wierzch:
1 pomarańczowa lub żółtka galaretka, 300 g mandarynek z puszki, listki
świeżej mięty
Wykonanie:
Masło pokroić na kawałki. Następnie dodać mąkę, cukier puder i żółtko. Ze
składników wyrobić gładkie ciasto, po czym owinąć w folię spożywczą i włożyć do
lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Dwie z nich
rozwałkować na okrągły placek o średnicy formy i wyłożyć nim dno. Z
pozostałej części uformować pasek o szerokości 5 cm i wyłożyć nim boki formy.
Ciasto piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Twaróg wymieszać z jajkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, budyniem,
skórką cytrynową oraz kremówką. Wyłożyć na podpieczony spód i piec kolejne 40
minut w temperaturze 160 stopni.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Osączone mandarynki
ułożyć na cieście i posmarować galaretką, tworząc charakterystyczną glazurę.
Wstawić do lodówki do stężenia. Udekorować listkami mięty.
Wymienione na wstępie świąteczne ciasta, należą do
grupy najpopularniejszych w Polsce wypieków. Jednocześnie w niektórych domach pojawią
się też wypieki inne, mniej znane, ale ważne dla kontynuowania rodzinnej
tradycji i posiadające w sobie jakąś specjalną symbolikę.
Komentarze
Prześlij komentarz