Świąteczny piernik z wkładką

W pierwszej części miesiąca na blogu Nowej Piekarni z Łukowa ukazały się przepisy na ciasto porzeczkowe i cyganeczkę. Teraz, ze względu na zbliżające się święta Bożego Narodzenia, wypada zaprezentować kilka charakterystycznych dla tego okresu ciast. Stefanka miodowa już była, teraz pora na piernik, którego ciasto (w tym przepisie) nie wymaga długiego dojrzewania.

Składniki na ciasto:
5 jaj, 300 g mąki pszennej, 3/4 szklanki miodu, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
Składniki na wkładkę:
4 jabłka, 3/4 szklanki cukru, 1 słoik wiśni w syropie, po garści posiekanych orzechów i rodzynek, 250 g mąki, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody
Składniki na masę:
2 szklanki mleka, 200 g cukru, 2 żółtka, 1 kostka masła, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 gorzka czekolada, 3 łyżki spirytusu

Wykonanie:
Ciasto. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie mieszając, dodać żółtka, powoli wlać płynny miód, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 36 cm. Piec około 50 minut w temperaturze 150 – 160 stopni.
Wkładka. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem (2 łyżki cukru zostawić) i odstawić na 30 minut. Do jabłek dodać orzechy, rodzynki, osączone wiśnie, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno z odłożonym cukrem, następnie wmieszać żółtka. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy i piec 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Masa. Mleko ugotować z cukrem, żółtkami i budyniem. Wystudzić. Masło utrzeć i wymieszać z budyniem. Dodać roztopioną czekoladę i spirytus. Całość wymieszać.
Piernik przekroić na dwa blaty. Na dolnym blacie rozsmarować połowę masy, nałożyć wkładkę bakaliową, na nią rozsmarować pozostałą masę i przykryć drugim blatem piernikowym.

Dla wielu z nas piernik jest jednym z najważniejszych słodkich symboli świątecznego stołu. Oprócz piernika w tradycyjnej postaci, na wielu stołach pojawiają się przepiękne piernikowe chatki, a na choinkach zawisną, ozdobione lukrem, piernikowe serduszka, gwiazdki i księżyce.

Komentarze