Kontynuując temat o świątecznych ciastach, nie można
zapomnieć o keksie. Jak wiadomo, świąteczne wypieki to moc przeróżnych bakalii,
tym samym keks jest tu dla wielu oczywistym wyborem. Keks wspaniale uzupełnia
się ze stefanką miodową, piernikiem, makowcem królewskim i sernikiem. Wymienione
ciasta są też produktami Nowej Piekarni z Łukowa i zapewne mają swoje
grono wielbicieli. Natomiast dla tych, którzy lubują się w domowych wypiekach, prezentuję
jeden z wielu przepisów na świąteczny keks.
Składniki na ciasto:
250 g margaryny, 1 szklanka cukru, 5 jaj, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka, kilka kropel aromatu rumowego, 150 g
kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej, 200 g posiekanych orzechów
włoskich, rodzynek i suszonych moreli, 1 łyżka mąki, szczypta soli
Składniki na wierzch:
3 łyżki soku z cytryny, 1 szklanka cukru pudru, bakalie do dekoracji
Wykonanie:
Margarynę z cukrem utrzeć na puch. Białka oddzielić od żółtek. Cały czas
ucierając, dodawać po jednym żółtku do masy cukrowej. Mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia dodać do masy i dokładnie wymieszać. Następnie,
nadal mieszając, dodawać mleko i aromat. Całość wymieszać na jednolite ciasto. Bakalie
sparzyć i odsączyć. Obtoczyć w łyżce mąki, co zapobiegnie ich opadaniu na dno
ciasta. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na
sztywną piane. Dodać do powstałego ciasta i delikatnie wymieszać.
Keksówkę o długości 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do
formy i piec 40 – 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem i tak przygotowanym lukrem ozdobić
ciasto. Na koniec keks dowolnie udekorować bakaliami.
Świąteczne ciasta mają swój niepowtarzalny urok. Niektóre
z nich zdarza nam się piec lub kupować w ciągu roku, ale to te świąteczne smakują
i pachną jakby inaczej, lepiej.
Komentarze
Prześlij komentarz