Stefanka inaczej

Stefanka miodowa jest niezwykle popularnym ciastem. Wielu z nas, ze względu na charakter tego wypieku, przygotowuje go w trakcie świąt Bożego Narodzenia. Są też tacy, którzy, korzystając z przeróżnych okazji, przygotowują stefankę miodową w ciągu roku. Ale stefanka to nie tylko miód. Wielbiciele tego deseru już dawno wyszli poza tradycyjny schemat, tworząc inne wersje tego deseru. Dzięki temu możemy się dziś delektować stefanką kawową bez pieczenia lub stefanką z poniższego przepisu.

Składniki:
64 herbatników maślanych, 800 ml mleka, 2 opakowania budyniu czekoladowego, 150 g cukru, 250 g masła, 3 łyżki rumu, 500 g śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Dwa opakowania budyniu i połowę porcji cukru rozpuścić w 400 ml mleka. Pozostałą ilość mleka wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń z cukrem i ugotować gęstą masę, cały czas mieszając. Ostudzić.
Miękkie masło zmiksować na puch z pozostałą ilością cukru. Do zmiksowanego masła dodawać porcjami masę budyniową i starannie miksować do połączenia składników. Następnie do powstałego kremu dodać 3 łyżki rumu i całość wymieszać.
Formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć folią aluminiową.
Na jej dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 1/3 kremu czekoladowego i równo rozsmarować. Nałożyć drugą warstwę ciastek i 1/3 kremu. Nałożyć trzecią warstwę ciastek oraz kremu i przykryć ostatnią, czwartą warstwą ciastek.
Ciasto przełożyć na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie formę wyjąć, przykryć ją deską i odwrócić. Z ciasta zdjąć formę i folię aluminiową.
Kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Bitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta i równo rozprowadzić. Wierzch udekorować według własnego uznania.

Zwolennicy tradycyjnej stefanki miodowej zapewne pozostaną przy swojej oryginalnej wersji. Natomiast osobom, którzy nie przepadają za pieczeniem ciast, a chcieliby spróbować nowego smaku, taki sposób przygotowania stefanki może przypaść do gustu.

Komentarze