Stefanka miodowa jest niezwykle popularnym ciastem.
Wielu z nas, ze względu na charakter tego wypieku, przygotowuje go w trakcie
świąt Bożego Narodzenia. Są też tacy, którzy, korzystając z przeróżnych okazji,
przygotowują stefankę miodową w ciągu roku. Ale stefanka to nie tylko miód.
Wielbiciele tego deseru już dawno wyszli poza tradycyjny schemat, tworząc inne
wersje tego deseru. Dzięki temu możemy się dziś delektować stefanką kawową bez
pieczenia lub stefanką z poniższego przepisu.
Składniki:
64 herbatników maślanych, 800 ml mleka, 2 opakowania budyniu
czekoladowego, 150 g cukru, 250 g masła, 3 łyżki rumu, 500 g śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Dwa opakowania budyniu i połowę porcji cukru rozpuścić w 400 ml mleka.
Pozostałą ilość mleka wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Do gotującego
się mleka wlać rozpuszczony budyń z cukrem i ugotować gęstą masę, cały
czas mieszając. Ostudzić.
Miękkie masło zmiksować na puch z pozostałą ilością cukru. Do
zmiksowanego masła dodawać porcjami masę budyniową i starannie miksować do połączenia
składników. Następnie do powstałego kremu dodać 3 łyżki rumu i całość
wymieszać.
Formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć folią aluminiową.
Na jej dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 1/3 kremu
czekoladowego i równo rozsmarować. Nałożyć drugą warstwę ciastek i 1/3 kremu.
Nałożyć trzecią warstwę ciastek oraz kremu i przykryć ostatnią, czwartą warstwą
ciastek.
Ciasto przełożyć na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie formę wyjąć,
przykryć ją deską i odwrócić. Z ciasta zdjąć formę i folię aluminiową.
Kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Bitą śmietanę wyłożyć na
wierzch ciasta i równo rozprowadzić. Wierzch udekorować według własnego
uznania.
Zwolennicy tradycyjnej stefanki miodowej zapewne
pozostaną przy swojej oryginalnej wersji. Natomiast osobom, którzy nie
przepadają za pieczeniem ciast, a chcieliby spróbować nowego smaku, taki sposób
przygotowania stefanki może przypaść do gustu.
Komentarze
Prześlij komentarz