Słodka cyganeczka

Ciasto cyganeczka. Przeglądając przepisy, można natrafić na kilka wersji wykonania tej pyszności. W jednej wersji cyganeczka jest wykonana z ciasta, kremu i galaretki z wiśniami lub czereśniami. W innej wersji – tej z Nowej Piekarni z Łukowa - mamy do czynienia z ciastem z kremem budyniowym i z dodatkiem jabłek spowitymi galaretką. A jeszcze jedna wersja na ciasto cyganeczka znajduję się poniżej.

Składniki na ciasto podstawowe:
9 białek, szczypta soli, 1,5 szklanki cukru, 1 małe opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka oleju
Dodatkowo do ciasta:
4 żółtka, 2 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 opakowanie kisielu wiśniowego bez cukru, 1 łyżka prawdziwej mielonej kawy
Składniki na masę:
400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym, 4 galaretki (cytryna, kiwi, truskawka, pomarańcza) lub inny smak

Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo oba rodzaje cukrów. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej, delikatnie mieszając.
Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Do drugiej 1 łyżkę kakao. Do trzeciej kisiel wiśniowy. Do czwartej 1 łyżkę kawy.
Blachę (20 x 36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na jej środek 2 łyżki ciasta z żółtkami, na nie nałożyć 2 łyżki ciasta z kakao, następnie nałożyć 2 łyżki ciasta z kisielem i na koniec 2 łyżki ciasta z kawą. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ciasto jest dość gęste i będzie się powoli rozlewało tworząc kręgi.
Piec 30 – 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 1 szklance wody. Trzy z nich pozostawić do całkowitego stężenia i pokroić w kostkę. Pozostałą zimną, ale jeszcze lejącą galaretkę wymieszać z serkiem (można mikserem). Pokrojone galaretki również wymieszać z serkiem.
Na jednym blacie ciasta rozłożyć masę serową i przykryć drugim blatem. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Niezależnie od wersji jaką wybierzemy, ciasto cyganeczka będzie doskonałym wyborem na świąteczne popołudnie z rodziną lub na niedzielny dodatek do kawy.

Komentarze