Często ludzie mylą pyzy i knedle,
twierdząc, że jest to jedno i to samo. Prawda jest jednak inna i
pyzy i knedle nie są tym samym daniem. Spór o to czy jest to samo
cały czas trwa. W przepisie na pyzy z soczewicą oraz marchewką
trzeba jedną czwartą kilograma surowych ziemniaków zetrzeć na
tarce, a następnie dodać do ugotowanej reszty. Pomimo, że
nadzienie to soczewica, marchewka oraz pietruszka i wygląda bez
jakichkolwiek szaleństw, to nic bardziej mylnego, bo nasycić się
można. Dlatego chciałem was zaprosić do zrobienia dania, jakim są
pyzy z soczewicą i marchewką.
Składniki:
- 50 dag ziemniaków;
- pięć łyżek mąki pszennej;
- jedno jajko;
- 0.75 szklanki soczewicy zielonej;
- dwie szklanki wody;
- trzy marchewki;
- jedna pietruszka;
- dwie średnie cebule;
- dwie łyżki oleju;
- przyprawy do smaku takie jak: sól,
pieprz, papryka słodka i ostra;
Czas na
przejście do przygotowania naszych pyzów z soczewicą i marchewką.
Na początku musimy opłukać soczewicę i dodać do gotującej się,
osolonej wody. Pamiętajmy, aby gotować na małym ogniu przez około
25 minut. Teraz obieramy marchewkę, pietruszkę oraz jedną cebulę
i dodajemy do soczewicy w połowie gotowania. Po tym czasie studzimy
i zmielmy lub zmiksujmy to. Naszą drugą cebulę musimy pokroić w
drobną kostkę, zrumieńmy ją na oleju i dodajmy do soczewicy.
Następnie to przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz
ostrą i wymieszajmy to. Teraz myjemy obrane w międzyczasie
ziemniaki, odkładamy 0.75 kilograma a resztę kroimy w kostkę i
gotujemy w osolonej wodzie. I dokładnie je rozgniatamy i studzimy.
Ziemniaki, które odłożyli ścieramy na drobnej tarce, odciskamy
przez ściereczkę i dodajemy surowe ziemniaki do ugotowanych.
Wbijamy jajko, przyprawiamy solą i partiami dodajemy mąkę oraz
wyrabiamy ciasto. Teraz formujemy kilka wałów z ciasta o średnicy
około 3 cm. Kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki i z każdego
formujemy w dłoni kulkę. Kolejnym krokiem jest spłaszczenie ich
nakładanie na środek porcji farszu. Zlepiamy dokładnie brzegi
ciasta i dalej formujemy kulkę. Pyzy gotujemy w osolonej wodzie do
momentu, aż wypłyną. Na koniec odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Możemy podawać je np. posypane z dowolnymi kiełkami. Mamy teraz
smaczne i zdrowe pyzy z soczewicą oraz marchewką.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz