Pierniczki Bożonarodzeniowe.



    
     Pierniczki bożonarodzeniowe to jeden z wariantów słodkości świątecznego stołu. Serwowane i reklamowane przez dzieci, które wcześniej je wykonały.  Bardzo ciekawe kształty świątecznych foremek można teraz dostać w naszych sklepach (np.: w Lidlu). Do tego dostępne  są też bardzo kolorowe posypki, dekoracje i lukier potrzebny do dekorowania tych ciastek. Do wykonania pierniczków często zapraszane są małe  dzieci, które przy naszej pomocy próbują wyczarować różne bożonarodzeniowe kształty: od Mikołajów, choinek, gwiazdek, bombek choinkowych po misie, ludziki w przebraniu świątecznym. Niektóre też  dorastające osoby próbują i udaje się im  wykonać i udekorować taki piernik, że cieszy oko osoby obdarowanej, kiedy dostanie taki prezent na Mikołajki. Sama dostałam takie własnoręcznie wykonane pierniczki i sprawiło mi to wiele radości. Zapraszam wszystkich chętnych do pieczenia takich świątecznych pierniczków na choinkę, lub dla swojej satysfakcji i na prezenty.
Dobra gospodyni zawsze wcześnie obmyśla co upiec na święta żeby gości zadowolić. W tym roku nie zapomni o serniku, pierniku, makowcu. Pewnie upiecze ciasto porzeczkowe lub ciasto cyganeczka. A na stół położy koło świeżej wędliny i sałatek  pyszny chleb orkiszowy na wagę, chleb sojowy, lub chleb kanapkowy na wagę. Może zamówi Stefankę Miodową z Nowej Piekarni? Według tradycji ma wiele dobrych przepisów, tylko żeby finansów wystarczyło. Na początek jednak zaprasza do pieczenia dekoracyjnych pierniczków świątecznych.

Pierniczki świąteczne
Składniki:
  • 50 - 60 dag mąki tortowej,
  • 25 dag miodu,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 2 łyżki masła lub margaryny,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka sody,
  • opakowanie przypraw do pierników,
  • 1 łyżka rumu,
  • kilka kropli olejku migdałowego.
Pierniczki bożonarodzeniowe – sposób przygotowania:
Na małym ogniu rozpuścić masło z miodem i przyprawą do pieników. Mąkę przesiać z łyżeczką sody oczyszczonej. W przesypanej mące zrobić wgłębienie. Wlać w nie rozpuszczony miód z tłuszczem, cukier puder, jedno jajko, olejek migdałowy. Jeśli chcesz zrobić ciasteczka w wersji dla dorosłych, możesz dodać także łyżeczkę rumu.
Całość zagnieść. Ciasto należy wyrabiać do momentu, aż będzie lśniące. Z jednolitej kuli odkroić część ciasta. Na stolnicy posypanej mąką, wałkować ciasto do grubości pół centymetra.
      Nadszedł czas na nadanie kształtu pierniczkom. Foremkami wycinaj odpowiednie bożonarodzeniowe kształty. W sklepach bez problemu dostaniesz foremki w bożonarodzeniowe kształty.
Prawie gotowe pierniki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 10 – 15 minut.
Pierniczki bożonarodzeniowe są prawie gotowe. Zostało tylko najprzyjemniejsze, czyli dekorowanie. W tym celu możesz użyć dostępne w sklepach kolorowe polewy, lub zrobiony własnoręcznie lukier. Daj ponieść się swojej wyobraźni!
!


Komentarze