Pierniczki bożonarodzeniowe to
jeden z wariantów słodkości świątecznego stołu. Serwowane i reklamowane przez
dzieci, które wcześniej je wykonały. Bardzo ciekawe kształty świątecznych foremek
można teraz dostać w naszych sklepach (np.: w Lidlu). Do tego dostępne są też bardzo kolorowe posypki, dekoracje i
lukier potrzebny do dekorowania tych ciastek. Do wykonania pierniczków często
zapraszane są małe dzieci, które przy
naszej pomocy próbują wyczarować różne bożonarodzeniowe kształty: od Mikołajów,
choinek, gwiazdek, bombek choinkowych po misie, ludziki w przebraniu
świątecznym. Niektóre też dorastające osoby
próbują i udaje się im wykonać i udekorować
taki piernik, że cieszy oko osoby obdarowanej, kiedy dostanie taki prezent na
Mikołajki. Sama dostałam takie własnoręcznie wykonane pierniczki i sprawiło mi
to wiele radości. Zapraszam wszystkich chętnych do pieczenia takich
świątecznych pierniczków na choinkę, lub dla swojej satysfakcji i na prezenty.
Dobra gospodyni zawsze wcześnie obmyśla co upiec na święta żeby gości
zadowolić. W tym roku nie zapomni o serniku, pierniku, makowcu. Pewnie upiecze
ciasto porzeczkowe lub ciasto cyganeczka. A na stół położy koło świeżej wędliny
i sałatek pyszny chleb orkiszowy na
wagę, chleb sojowy, lub chleb kanapkowy na wagę. Może zamówi Stefankę Miodową z
Nowej Piekarni? Według tradycji ma wiele dobrych przepisów, tylko żeby finansów
wystarczyło. Na początek jednak zaprasza do pieczenia dekoracyjnych pierniczków
świątecznych.
Pierniczki
świąteczne
Składniki:
- 50 - 60 dag mąki tortowej,
- 25 dag miodu,
- 20 dag cukru pudru,
- 2 łyżki masła lub margaryny,
- 2 jajka,
- łyżeczka sody,
- opakowanie przypraw do pierników,
- 1 łyżka rumu,
- kilka kropli olejku migdałowego.
Pierniczki bożonarodzeniowe – sposób przygotowania:
Na małym ogniu
rozpuścić masło z miodem i przyprawą do pieników. Mąkę przesiać z łyżeczką sody
oczyszczonej. W przesypanej mące zrobić wgłębienie. Wlać w nie rozpuszczony
miód z tłuszczem, cukier puder, jedno jajko, olejek migdałowy. Jeśli chcesz
zrobić ciasteczka w wersji dla
dorosłych, możesz dodać także łyżeczkę rumu.
Całość zagnieść. Ciasto należy wyrabiać do
momentu, aż będzie lśniące. Z jednolitej kuli odkroić część ciasta. Na stolnicy
posypanej mąką, wałkować ciasto do grubości pół centymetra.
Nadszedł czas na nadanie kształtu pierniczkom.
Foremkami wycinaj odpowiednie bożonarodzeniowe kształty. W sklepach bez
problemu dostaniesz foremki w bożonarodzeniowe kształty.
Prawie gotowe
pierniki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciastka układamy na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 10 – 15 minut.
Pierniczki
bożonarodzeniowe są prawie gotowe. Zostało tylko najprzyjemniejsze, czyli dekorowanie. W tym celu możesz użyć
dostępne w sklepach kolorowe polewy, lub zrobiony własnoręcznie lukier. Daj
ponieść się swojej wyobraźni!
!
Komentarze
Prześlij komentarz