Mięso, soczewica, pierogi

Dziś będzie coś o pierogach. Tym razem nie jest to przepis na poczciwe pierogi ruskie, dostojne pierogi z kapustą, ani na pełne uroku pierogi z owocami. Tym razem główna rola przypada pierogom z mięsem i soczewicą. O walorach soczewicy można przeczytać na blogu Nowej Piekarni z Łukowa. Można tam też odnaleźć przepisy na pyzy i pierogi z samą soczewicą. Pierogi z mięsem i soczewicą to z kolei ukłon w stronę miłośników mięsnych smaków.

Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka ciepłego mleka, 1/2 szklanki letniej wody, 2 łyżki oleju, szczypta soli
Składniki na farsz:
500 g mielonej szynki, karkówki lub mięsa drobiowego z rosołu, 300 g soczewicy zielonej, 3 ząbki czosnku, 2 średnie cebule, majeranek, sól, pieprz, olej

Wykonanie:
Przygotować farsz. Soczewicę wypłukać, zalać 3 szklankami zimnej wody i gotować do miękkości (około 20 minut lub czasu podanego na opakowaniu). 1 cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
Na osobnej patelni rozlać 2 łyżki oleju. Podsmażyć na niej mięso, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Jeżeli mięso jest mocno rozdrobnione, zostawić, jeżeli jest w większych kawałkach zemleć w maszynce. Mięso połączyć z cebulą, czosnkiem i soczewicą, w razie potrzeby doprawić.
Przygotować ciasto. W kubku wymieszać ciepłe mleko, wodę i olej. Na stolnicę wysypać obie mąki, dodać odrobinę soli i wymieszać. Na środku zrobić dołek, wlać w niego mleko z wodą i zagnieść ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać krążki o średnicy 5 cm. Na krążki nakładać farsz, po czym dokładnie zlepić brzegi ciasta.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Wrzucić pierogi i gotować 4 – 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową. Gotowe pierogi okrasić zeszkloną na oleju pokrojoną w kostkę cebulą.

Pierogi z mięsem i soczewicą to solidne wsparcie na dalszą część dnia. Jeżeli jednak mamy ochotę na coś jarskiego, to proponuję pierogi z soczewicą bez mięsnych dodatków.

Komentarze