Dziś będzie coś o pierogach. Tym razem nie jest to
przepis na poczciwe pierogi ruskie, dostojne pierogi z kapustą, ani na pełne
uroku pierogi z owocami. Tym razem główna rola przypada pierogom z mięsem i
soczewicą. O walorach soczewicy można przeczytać na blogu Nowej Piekarni z
Łukowa. Można tam też odnaleźć przepisy na pyzy i pierogi z samą soczewicą. Pierogi
z mięsem i soczewicą to z kolei ukłon w stronę miłośników mięsnych smaków.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka ciepłego
mleka, 1/2 szklanki letniej wody, 2 łyżki oleju, szczypta soli
Składniki na farsz:
500 g mielonej szynki, karkówki lub mięsa drobiowego z rosołu, 300 g
soczewicy zielonej, 3 ząbki czosnku, 2 średnie cebule, majeranek,
sól, pieprz, olej
Wykonanie:
Przygotować farsz. Soczewicę wypłukać, zalać 3 szklankami zimnej wody i
gotować do miękkości (około 20 minut lub czasu podanego na opakowaniu). 1 cebulę
pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na 2
łyżkach oleju.
Na osobnej patelni rozlać 2 łyżki oleju. Podsmażyć na niej mięso,
doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Jeżeli mięso jest mocno
rozdrobnione, zostawić, jeżeli jest w większych kawałkach zemleć w maszynce.
Mięso połączyć z cebulą, czosnkiem i soczewicą, w razie potrzeby doprawić.
Przygotować ciasto. W kubku wymieszać ciepłe mleko, wodę i olej. Na
stolnicę wysypać obie mąki, dodać odrobinę soli i wymieszać. Na środku zrobić
dołek, wlać w niego mleko z wodą i zagnieść ciasto. Ciasto cienko
rozwałkować i wykrawać krążki o średnicy 5 cm. Na krążki nakładać farsz, po
czym dokładnie zlepić brzegi ciasta.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Wrzucić pierogi i gotować 4 –
5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową. Gotowe
pierogi okrasić zeszkloną na oleju pokrojoną w kostkę cebulą.
Pierogi z mięsem i soczewicą to solidne wsparcie na
dalszą część dnia. Jeżeli jednak mamy ochotę na coś jarskiego, to proponuję
pierogi z soczewicą bez mięsnych dodatków.
Komentarze
Prześlij komentarz