Makowiec na kruchym spodzie.



    

     Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ten właśnie makowiec polecam wszystkim gospodyniom, które uwielbiają piec takie właśnie ciasta.   U mnie pojawił się na stole świątecznym, bo kiedyś poczęstowała mnie nim moja koleżanka.
Do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). Jest idealnie wilgotny, mięsisty, bezproblemowy w pieczeniu. Na święta polecam również Stefankę miodową z Nowej Piekarni z Łukowa i ciasto cyganeczka, oraz dobre ciasto porzeczkowe. Na kanapki zaś dobry chleb orkiszowy na wagę, chleb sojowy, albo chleb kanapkowy na wagę. Życzę Państwu aby ten makowiec wyszedł dobry i smakował wszystkim gościom. Polecam : )


Składniki na kruchy spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g masła, zimnego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm (wymiary dolne, forma rozszerzająca się ku górze) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.
Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut lub krócej, tylko do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.
Masa makowa:
  • 600 g maku
  • 500 g jabłek
  • 200 g masła
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 dużych jajek, białka i żółtka osobno
  • 70 g kaszy manny
  • 50 g rodzynków
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. 
/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.
Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. 
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W misie miksera umieścić masło i utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać żółtka, dalej ucierając. Dodać namoczony (odciśnięty) i zmielony mak, starte jabłka, kaszę, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy lub migdały oraz ekstrakt z migdałów i zmiksować do połączenia.
Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową. 
Tak przygotowaną masę makową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut (można wydłużyć czas pieczenia o 10 minut; makowiec lekko wyrośnie i popęka, ale podczas studzenia wróci do poprawnego wyglądu - nie martwić się tym). Wyjąć, wystudzić.
Ponadto:
  • pół szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Lukier:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki soku z pomarańczy lub wody
Składniki na lukier rozetrzeć w miseczce grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dodać więcej soku, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru. Lukier rozprowadzić po makowcu i posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Smacznego :-)


Komentarze