Keks domowy

  Prawdziwy keks domowy to prawdziwy rarytas. Chociaż jest czasochłonny to dziś zaprezentuje jak zrobić keks, do którego potrzeba wyłącznie jednego jajka. Pomimo tego, że używamy małej ilości cukru, samo ciasto jest naprawdę słodkie i wyśmienite w smaku. Można by rzec, że jest to miodzio w ustach a jeszcze smak podkreśla kokos i pieczone jabłko. Dla mnie jest to ciasto z serii: Bomba!. Również keks jest dostępny w ofercie Nowej Piekarni z Łukowa. Zachęcam do skorzystania z tej oferty chociażby po to, aby mieć porównanie. A ja poniżej zamieszczam przepis na keks domowy.
Składniki:
Ciasto:
- 3 łyżki miodu;
- 15 dag margaryny;
- 3 szklanki pszennej mąki;
- 1 łyżka cukru;
- 2 łyżki kwaśnej śmietany;
- 1 jajo;
- 2 łyżeczki oczyszczonej sody oczyszczonej;
  No to zaczynamy pieczenie naszego keksu domowego. Na początku miód oraz margarynę należy roztopić na wolnym ogniu a potem wystudzić. Kolejno dodać do tego przesianej mąki z sodą i pozostałych składników. Następnie nasze ciasto wyrabiamy i dzielimy na trzy części, dwie części muszą być większe od jednego z tych trzech. Wykładamy te ciasta na blachę wyścieloną tradycyjnie papierem do pieczenia. Musimy to piec po 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza a tą naszą mniejszą część pieczemy ok. 4 minuty krócej. Potem studzimy to. Blat, który jest najcieńszy kruszymy w dość drobne kawałki.

Masa jabłkowa:
- kilogram jabłek;
- 2 wiśniowe galaretki;
- 3 łyżki cukru;
- trochę przegotowanej i ostudzonej wody;

  Jabłka musimy obrać i pokroić w plastry, dodać wodę i dusić przez 5 minut na wolnym ogniu. Następnie należy dodać cukier i proszę naszej galaretki. Mieszamy to dokładnie i musimy wystudzić. Potem do masy, która jest już wystudzona dodajemy pokruszony blat ciasta miodowego i dobrze mieszamy.

Masa z kokosem:
- 2 szklanki mleka;
- 5 łyżek cukru;
- cukier waniliowy;
- 4 łyżki kaszy mannej;
- 10 dag wiórków kokosowych;
- 25 dag masła;

  Mleko musimy ugotować z cukrem oraz kaszą manną. Dodać kokos i ponownie chwilę gotować i ostudzić. Zmiksować to należy z masłem.

  Jeżeli chodzi o wykonanie polewy i jej przekładania to wygląda tak, że polewa, blat miodowy plus masa jabłkowa potem na to masa z kokosem, znowu blat miodowy i znowu polewa. Ciasto po ukończeniu najlepiej wstawić do lodówki na noc. I tym sposobem mamy keks domowy. A tych mniej wytrwałych zapraszam do Nowej Piekarni z Łukowa na równie pyszny keks.
  Smacznego!

Komentarze