Prawdziwy keks domowy to prawdziwy
rarytas. Chociaż jest czasochłonny to dziś zaprezentuje jak zrobić
keks, do którego potrzeba wyłącznie jednego jajka. Pomimo tego, że
używamy małej ilości cukru, samo ciasto jest naprawdę słodkie i
wyśmienite w smaku. Można by rzec, że jest to miodzio w ustach a
jeszcze smak podkreśla kokos i pieczone jabłko. Dla mnie jest to
ciasto z serii: Bomba!. Również keks jest dostępny w ofercie Nowej
Piekarni z Łukowa. Zachęcam do skorzystania z tej oferty chociażby
po to, aby mieć porównanie. A ja poniżej zamieszczam przepis na
keks domowy.
Składniki:
Ciasto:
- 3 łyżki miodu;
- 15 dag margaryny;
- 3 szklanki pszennej mąki;
- 1 łyżka cukru;
- 2 łyżki kwaśnej śmietany;
- 1 jajo;
- 2 łyżeczki oczyszczonej sody
oczyszczonej;
No to zaczynamy pieczenie naszego
keksu domowego. Na początku miód oraz margarynę należy roztopić
na wolnym ogniu a potem wystudzić. Kolejno dodać do tego przesianej
mąki z sodą i pozostałych składników. Następnie nasze ciasto
wyrabiamy i dzielimy na trzy części, dwie części muszą być
większe od jednego z tych trzech. Wykładamy te ciasta na blachę
wyścieloną tradycyjnie papierem do pieczenia. Musimy to piec po 20
minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza a tą naszą mniejszą
część pieczemy ok. 4 minuty krócej. Potem studzimy to. Blat,
który jest najcieńszy kruszymy w dość drobne kawałki.
Masa jabłkowa:
- kilogram jabłek;
- 2 wiśniowe galaretki;
- 3 łyżki cukru;
- trochę przegotowanej i ostudzonej
wody;
Jabłka musimy obrać i pokroić w
plastry, dodać wodę i dusić przez 5 minut na wolnym ogniu.
Następnie należy dodać cukier i proszę naszej galaretki. Mieszamy
to dokładnie i musimy wystudzić. Potem do masy, która jest już
wystudzona dodajemy pokruszony blat ciasta miodowego i dobrze
mieszamy.
Masa z kokosem:
- 2 szklanki mleka;
- 5 łyżek cukru;
- cukier waniliowy;
- 4 łyżki kaszy mannej;
- 10 dag wiórków kokosowych;
- 25 dag masła;
Mleko musimy ugotować z cukrem oraz
kaszą manną. Dodać kokos i ponownie chwilę gotować i ostudzić.
Zmiksować to należy z masłem.
Jeżeli chodzi o wykonanie polewy i
jej przekładania to wygląda tak, że polewa, blat miodowy plus masa
jabłkowa potem na to masa z kokosem, znowu blat miodowy i znowu
polewa. Ciasto po ukończeniu najlepiej wstawić do lodówki na noc.
I tym sposobem mamy keks domowy. A tych mniej wytrwałych zapraszam
do Nowej Piekarni z Łukowa na równie pyszny keks.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz