Garmażerka w Nowej Piekarni z Łukowa

Pyzy ziemniaczane z mięsem, pyzy z soczewicą oraz pyzy ziemniaczane z mięsem i soczewicą, to produkty z działu garmażerka w Nowej Piekarni z Łukowa. Nie brakuje tam również pierogów. Do wyboru mamy pierogi ruskie, z kapustą, pierogi z mięsem i soczewicą lub pierogi z owocami. Zatem jest w czym wybierać. Dodatkowo na tutejszym blogu można odnaleźć przepisy na pyzy z soczewicą, z mięsem, z kaszą. Znajdzie się też przepis na pyzy z soczewicą i suszonymi pomidorami, a także mnóstwo ciekawych przepisów na pierogi. Jeżeli komuś mało, to poniżej prezentuję przepis na pyzy ziemniaczane ze szpinakiem.

Składniki na ciasto:
500 g ziemniaków ugotowanych, 500 g ziemniaków surowych, 3 łyżki mąki, 1 jajko, odrobina soli
Składniki na nadzienie:
1 jajko, 400 g posiekanego szpinaku, 1 łyżka masła, sól, pieprz
Dodatkowo:
100 g plasterków wędzonego łososia, koperek

Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki ostudzić, a następnie przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć nadmiar soku i przełożyć do ugotowanych ziemniaków. Dodać rozkłócone jajko oraz mąkę, doprawić solą i wyrobić na jednolite ciasto.
Szpinak podsmażyć na maśle. Dodać jajko i wymieszać, następnie doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na około 30 – 35 równych kawałków. Każdy z kawałeczków rozpłaszczyć, nałożyć na niego farsz i uformować w małe pyzy. Gotować w osolonej wodzie około 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową.
Na każdej pyzie położyć kawałeczek łososia i udekorować koperkiem.

Jeżeli nadal komuś mało, to w Nowej Piekarni można kupić też krokiety, kopytka, kluski śląskie, paszteciki z kapustą oraz naleśniki z serem. Ale to już temat na inne opowiadanie.

Komentarze