Po okresie świątecznym, w którym dominować będą
serniki, pierniki, stefanki i inne łakocie, postanowimy nieco odpocząć od
słodkich wypieków. Ale za pewien czas, w styczniu lub lutym, zatęsknimy za
jakąś słodkością. Możemy wtedy pokusić się o własnoręcznie upieczoną drożdżówkę
z czarną porzeczką. Oczywiście ze świeżymi porzeczkami jest teraz pewien
problem, nie każdy ma też mrożone, dlatego w tym przepisie proponuję
wykorzystać dżem.
Składniki:
100 g cukru, 30 g świeżych drożdży, 250 ml letniego mleka, 600 g mąki, 2
jajka, 60 g masła, dżem z czarnej porzeczki
Składniki na kruszonkę:
7 łyżek mąki, 7 łyżek cukru, 50 g masła
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru, 2 – 3 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Cukier oraz drożdże rozpuścić w mleku i odstawić na 10 minut. Do miski
przesiać mąkę, wbić jajka, dodać rozczyn z drożdży i na koniec wlać roztopione
wcześniej masło. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto podzielić
na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować i na jej środek nałożyć
jedną łyżeczkę dżemu. Ciasto zlepić jak pieroga i uformować owalny kształt.
Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do
podrośnięcia na 30 minut.
Mąkę połączyć z cukrem i wlać roztopione masło. Składniki dokładnie
rozetrzeć, tworząc kruszonkę. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać
kruszonką. W zależności od piekarnika piec w temperaturze 190 – 200 stopni
(góra – dół) przez około 20 – 23 minuty do zrumienienia. Wystudzić.
Cukier puder rozetrzeć z wodą. Jeżeli lukier będzie za gęsty dodać
odrobinę wody, jeśli za rzadki, cukru. Wystudzone drożdżówki polukrować.
Drożdżówka z czarną porzeczką to doskonały pomysł na
długie zimowe popołudnia. I kiedy aura za oknem może nas specjalnie nie
rozpieszczać, to taki podwieczorek doda nam energii i poprawi nastrój.
Komentarze
Prześlij komentarz