W ofercie Nowej Piekarni jest chleb
kanapkowy na wagę. I nie byłbym sobą, gdybym nie spróbował upiec
go sam. Przepis znaleziony w internecie, jeden z wielu, bo internet
jest kopalnią informacji. Oczywiście zachęcam do kupna chleba
kanapkowego na wagę, który przypadnie do gustu nie jednemu
smakoszowi. Chciałbym zaprosić, osoby chętne do spróbowania
czegoś kulinarnie i piekarsko nowego. Poniżej zamieszczam składniki
wraz z przepisem. Napomnę tutaj od razu, że do upieczenia tego
chleba kanapkowego potrzebne będą najlepiej dwie formy keksowe o
wymiarach około 10 cm na 25 cm.
Składniki:
- 20 gram świeżych drożdży;
- 20 dag mleka;
- 40 dag pszennej mąki;
- jedna łyżeczka morskiej soli;
- dwie łyżki cukru;
- 50 g masła (może też być inny
tłuszcz np. olej);
- jedno małe jajko;
Przejdźmy do przygotowania. Na
początku musimy dobrze wymieszać drożdże wraz z ciepłym mlekiem,
jedną łyżeczką cukru, dwoma łyżkami mąki i to po wymieszaniu
odstawiamy to na około 15 minut, żeby nam to wyrosło. Kiedy mleko
nam ostygnie to najlepiej wstawmy rozczyn do garnka z gorącą wodą.
Należy pamiętać, że ciepło sprawi, że drożdże lepiej się
spienią. Teraz przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól
oraz cukier, który nam pozostał. Kolejnym krokiem jest wlanie
wyrośniętych drożdży, roztopione i ostudzone masło. Nie
przeszkadza, że będzie ciepłe. I do tego jeszcze wbijamy jajko. Te
wszystkie składniki mieszamy, albo łyżką albo mieszadłem od
miksera, przez około dwie minuty. Potem wyrabiamy ciasto hakiem albo
łyżką przez około 10 minut lub wykładamy ciasto na stolnicę
oprószoną wcześniej mąką. Wygniatamy ciasto dłońmi. Pod koniec
nasze ciasto ma być gładkie, miękkie oraz nie może się kleić.
Teraz wkładamy ciasto do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki
na jedną noc lub maksymalnie na okres czterech dni. W dzień, kiedy
będziemy piec, wyjmujemy ciasto z lodówki na około pół godziny,
żeby się ogrzało. Dokładnie musimy wyjąć te ciasto z miski.
Wykładamy na stolnicę oraz po chwili zagniatamy zostawiamy pod
przykryciem ze ściereczki. Kiedy już mamy ogrzane ciasto, to
dzielimy je na dwie części. Przygotowujemy dwie formy keksowe,
wysmarowujemy je oliwą, olejem lub miękkim masłem. Przejdźmy do
formowania ciasta. Na początku musimy rozpłaszczyć każdą część
na nieduży kwadratowy placek, składamy dwa boki ciasta do środka.
Potem zwijamy ciasto w rulonik zaczynając od przeciwległego boku.
Nasz rulonik rozciągamy albo rozwałkowujemy w dłoniach na długość
blaszki oraz wkładamy go do środka. Teraz odstawiamy to w ciepłe
miejsce, na około dwie i pół godziny, do momentu wyrośnięcia.
Ciasto musi urosnąć na około dwóch centymetrów ponad poziom
naszej formy. Jeżeli chleb jest słabo wyrośnięty to można go
zostawić jeszcze na dodatkowe pół godziny pamiętając, że musi
stać w ciepłym miejscu. Na koniec rozgrzewamy piekarnik do
temperatury 175 stopni Celsjusza. Wstawiamy dwie blaszki z
wyrośniętym ciastem na kratkę piekarnika w środkowej jego części.
Nasz chleb pieczemy przez około pół godziny. Wyjmujemy na kratkę
i zostawiamy na godzinę. Na koniec obkrajamy nożem przy brzegach
blaszki i wykładamy chleb na kratkę. Tym o to sposobem mamy własny
chleb kanapkowy na wagę, który jest również dostępny w
piekarniach.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz