Ciasto - Snickers

  Baton snickers jest nie tylko dla mnie jak i zapewne dla dużej części osób jednym z większych łakoci, jakie jadły. A ciasto snickers to już tym bardziej jest nadmiar słodkości dostarczanej dla podniebienia. Ciasto to, również jest dostępne w ofercie Nowej Piekarni z Łukowa. A pieczenie takiego ciasta wymaga cierpliwości i wykonywania kilka etapów. I dziś postaram się przedstawić wam jak się piecze ciasto, jakim jest snickers, robione w wąskiej blaszce 18 cm. A pozostałą część zapraszam do Nowej Piekarni z Łukowa.
Składniki:
Biszkopt:
- 2 duże jaja;
- 15g jaglanej mąki;
- 15g wiórków kokosowych;
- 1 łyżka soku z cytryny;

Masa budyniowa:
- 100g suchej jaglanej kaszy;
- 1 łyżka oleju kokosowego;
- 1 banan, najlepiej dojrzały;

Masa daktylowa
- 150g suszonych daktyli namoczonych w wodzie kilka godzin prędzej i/lub dzień prędzej;

Polewa czekoladowa
- gorzka czekolada, najlepiej powyżej 80% kakao;
- łyżka klarowanego masła;

Dodatkowo:
- spora garść orzechów włoskich dzień prędzej namoczonych;


  Przechodzimy teraz do przygotowania ciasta do naszego snickersa z powyższych produktów. Musimy rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Następnie oddzielić żółtka od białek i powlewać do osobnych naczyń. Nasze białka wraz z sokiem z cytryny ubijamy dokładnie na sztywną pianę, dodajemy żółtka i miksujemy na minimalnych obrotach. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki, wiórek i potem delikatnie to mieszamy. Naszą blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia i na nią przełożyć masę. Ciasto należałoby piec przez 20-25 minut a następnie wystudzić. Potem biszkopt należy pokroić tak, aby powstały 2 blaty, najlepiej, aby jeden był grubszy. Przejdźmy do zrobienia naszego budyniu. Z kolei kaszę musimy dokładnie wypłukać, przełożyć do garnuszka i zalać wodą. Potem to gotujemy pod przykrywką, aż zmięknie a na koniec dodajemy olej kokosowy. Następnym krokiem jest odstawienie tego aż kasza dojdzie do siebie i wystygnie. Później należy dodać banana i zblendować to na gęsty krem. Odstawić do lodówki do momentu lekkiego zesztywnienia. Jeżeli chodzi o naszą masę daktylową to musimy zlać wodę od naszych daktyli dokładnie zblendować. I kolejnym etapem jest nałożenie na 1 blat biszkoptu budyń, a następnie masę budyniową a na to 2 blat biszkoptu. Naszą czekoladę z dodatkiem masła należy rozpuścić w kąpieli wodnej i pod koniec delikatnie mieszamy. Potem odstawiamy to do lekkiego wystudzenia. Ciasto należy polać czekoladą. Potem posypujemy orzechami włoskimi i ciasto musimy odstawić do lodówki na noc. Po wyciągnięciu na drugi dzień mamy przepyszne ciasto snickers. Nie zapominajcie również, że dostępna jest gotowa wersja ciasta w Nowej Piekarni z Łukowa.
  Smacznego!

Komentarze