Baton snickers jest nie tylko dla mnie
jak i zapewne dla dużej części osób jednym z większych łakoci,
jakie jadły. A ciasto snickers to już tym bardziej jest nadmiar
słodkości dostarczanej dla podniebienia. Ciasto to, również jest
dostępne w ofercie Nowej Piekarni z Łukowa. A pieczenie takiego
ciasta wymaga cierpliwości i wykonywania kilka etapów. I dziś
postaram się przedstawić wam jak się piecze ciasto, jakim jest
snickers, robione w wąskiej blaszce 18 cm. A pozostałą część
zapraszam do Nowej Piekarni z Łukowa.
Składniki:
Biszkopt:
- 2 duże jaja;
- 15g jaglanej mąki;
- 15g wiórków kokosowych;
- 1 łyżka soku z cytryny;
Masa budyniowa:
- 100g suchej jaglanej kaszy;
- 1 łyżka oleju kokosowego;
- 1 banan, najlepiej dojrzały;
Masa daktylowa
- 150g suszonych daktyli namoczonych w
wodzie kilka godzin prędzej i/lub dzień prędzej;
Polewa czekoladowa
- gorzka czekolada, najlepiej powyżej
80% kakao;
- łyżka klarowanego masła;
Dodatkowo:
- spora garść orzechów włoskich
dzień prędzej namoczonych;
Przechodzimy teraz do przygotowania
ciasta do naszego snickersa z powyższych produktów. Musimy rozgrzać
piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Następnie oddzielić
żółtka od białek i powlewać do osobnych naczyń. Nasze białka
wraz z sokiem z cytryny ubijamy dokładnie na sztywną pianę,
dodajemy żółtka i miksujemy na minimalnych obrotach. Kolejnym
krokiem jest dodanie mąki, wiórek i potem delikatnie to mieszamy.
Naszą blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia i na nią
przełożyć masę. Ciasto należałoby piec przez 20-25 minut a
następnie wystudzić. Potem biszkopt należy pokroić tak, aby
powstały 2 blaty, najlepiej, aby jeden był grubszy. Przejdźmy do
zrobienia naszego budyniu. Z kolei kaszę musimy dokładnie wypłukać,
przełożyć do garnuszka i zalać wodą. Potem to gotujemy pod
przykrywką, aż zmięknie a na koniec dodajemy olej kokosowy.
Następnym krokiem jest odstawienie tego aż kasza dojdzie do siebie
i wystygnie. Później należy dodać banana i zblendować to na
gęsty krem. Odstawić do lodówki do momentu lekkiego zesztywnienia.
Jeżeli chodzi o naszą masę daktylową to musimy zlać wodę od
naszych daktyli dokładnie zblendować. I kolejnym etapem jest
nałożenie na 1 blat biszkoptu budyń, a następnie masę budyniową
a na to 2 blat biszkoptu. Naszą czekoladę z dodatkiem masła należy
rozpuścić w kąpieli wodnej i pod koniec delikatnie mieszamy. Potem
odstawiamy to do lekkiego wystudzenia. Ciasto należy polać
czekoladą. Potem posypujemy orzechami włoskimi i ciasto musimy
odstawić do lodówki na noc. Po wyciągnięciu na drugi dzień mamy
przepyszne ciasto snickers. Nie zapominajcie również, że dostępna
jest gotowa wersja ciasta w Nowej Piekarni z Łukowa.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz