W oczekiwaniu na świąteczne ciasta typu: makowiec
królewski, stefanka miodowa lub piernik, warto pokusić się o przygotowanie
innej słodkości. I wcale nie muszą to być skomplikowane i czasochłonne wypieki.
Warto wykorzystać proste składniki, które w większości mamy pod ręką lub takie,
których kupienie nie wymaga szczegółowej penetracji sklepowych półek. Takim
prostym wypiekiem może być ciasto porzeczkowe z poniższego przepisu.
Składniki na ciasto:
200 g masła, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki
drobnego cukru, szczypta soli, 5 żółtek, kilka kropel aromatu waniliowego
Składniki na bezę:
3/4 szklanki cukru, 5 białek
Dodatkowo: słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Masło posiekać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą,
żółtkami i aromatem waniliowym. Ciasto zagnieść, następnie podzielić na 3
części, schłodzić w lodówce – powinno lekko stwardnieć.
Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część
ciasta zetrzeć na tarce na dno blaszki i równo rozprowadzić. Na ciasto wyłożyć
grubą warstwę dżemu porzeczkowego i równomiernie rozsmarować. Na dżem zetrzeć
drugą warstwę ciasta.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć ją na ciasto i delikatnie
rozsmarować. Na pianę zetrzeć trzecią część ciasta.
Ciasto porzeczkowe piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Kroić na
kawałki dopiero po wystygnięciu.
Ciasto porzeczkowe to oczywiście tylko przymiarka do
tego, co będzie się działo w świątecznym okresie. Dla mnie jednak, wypieki
z porzeczkami zawsze są na wysokim miejscu i może to być zarówno
tradycyjne ciasto, jak i drożdżówka z czarną porzeczką.
Komentarze
Prześlij komentarz