Ciasto porzeczkowe

W oczekiwaniu na świąteczne ciasta typu: makowiec królewski, stefanka miodowa lub piernik, warto pokusić się o przygotowanie innej słodkości. I wcale nie muszą to być skomplikowane i czasochłonne wypieki. Warto wykorzystać proste składniki, które w większości mamy pod ręką lub takie, których kupienie nie wymaga szczegółowej penetracji sklepowych półek. Takim prostym wypiekiem może być ciasto porzeczkowe z poniższego przepisu.

Składniki na ciasto:
200 g masła, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki drobnego cukru, szczypta soli, 5 żółtek, kilka kropel aromatu waniliowego
Składniki na bezę:
3/4 szklanki cukru, 5 białek
Dodatkowo: słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie:
Masło posiekać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą, żółtkami i aromatem waniliowym. Ciasto zagnieść, następnie podzielić na 3 części, schłodzić w lodówce – powinno lekko stwardnieć.
Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce na dno blaszki i równo rozprowadzić. Na ciasto wyłożyć grubą warstwę dżemu porzeczkowego i równomiernie rozsmarować. Na dżem zetrzeć drugą warstwę ciasta.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć ją na ciasto i delikatnie rozsmarować. Na pianę zetrzeć trzecią część ciasta.
Ciasto porzeczkowe piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Kroić na kawałki dopiero po wystygnięciu.

Ciasto porzeczkowe to oczywiście tylko przymiarka do tego, co będzie się działo w świątecznym okresie. Dla mnie jednak, wypieki z porzeczkami zawsze są na wysokim miejscu i może to być zarówno tradycyjne ciasto, jak i drożdżówka z czarną porzeczką.

Komentarze