Tym razem
chciałam Państwu zaproponować bardzo smaczne i nieco drogie ciasto Michałek. Bo
okazja jest ku temu wyjątkowa, ponieważ zbliżają
się Święta Bożego Narodzenia i Sylwester. Każda gospodyni przedtem dwoi się i
troi żeby przygotować smaczne dania i upiec dobre ciasta. Teraz jest na rynku
dużo żywności i mnóstwo przepisów w internecie, że można przygotować wspaniałą
ucztę i zaspokoić oczekiwania wszystkich gości. Każda firma przed świętami
stara się przygotować, tak by zadowolić klienta. Na przykład w Nowej Piekarni z
Łukowa kupisz pyszny chleb orkiszowy na wagę, i chleb kanapkowy na wagę i wiele
innych rodzajów chleba. Jest mnóstwo
ciast do wyboru, które możesz wcześniej zamówić. Nie czekaj na ostatnią chwilę
i kup np. Stefankę Miodową.
Najbardziej zachęcam jednak do zrobienia Ciasta Michałek bo
warto.
Zapraszam : )
Składniki:
Biszkopt
- 7 jajek (w temp. pokojowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 500 ml śmietanki 36%
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki nutelli
- 250 g cukierków Michałków
Bita śmietana
- 500 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody (przestudzona)
Dodatkowo
- 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
- 1/2 szklanki mocnej, gorzkiej kawy do nasączenia
- ok. 200 g cukierków Michałków do dekoracji
Wykonanie:
Żółtka oddzieliłam od białek. Białka wlałam do miski,
dodałam szczyptę soli i ubijałam, gdy białka zaczęły się pienić dodałam cukier
i miksowałam dalej do uzyskania sztywnej piany. Następnie zmniejszyłam obroty
miksera i wmiksowałam do piany kolejno żółtka, proszek do pieczenia, mąkę
ziemniaczaną, przesianą mąkę pszenną i kakao. Całość miksowałam tylko do
połączenia składników. Dno blachy o wymiarach 22×33 cm wyłożyłam papierem do
pieczenia (boków nie natłuszczałam) i przełożyłam do niej ciasto. Blachę z ciastem
wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzanie góra i dół) i piekłam
35 minut. Upieczony biszkopt wyjęłam z piekarnika i zostawiłam w blaszce do
całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt obkroiłam od boków blaszki,
wyjęłam, zdjęłam papier ze spodu ciasta i przekroiłam biszkopt na dwa blaty.
Schłodzoną śmietankę wlałam do miski i ubijałam mikserem,
gdy śmietanka zaczęła gęstnieć dodałam w kilku partiach serek mascarpone i
nutellę, zmiksowałam do połączenia składników. Na koniec wmieszałam do kremu
starte na tarce cukierki Michałki.
Następnie przygotowałam bitą śmietanę. Schłodzoną śmietankę
wlałam do miski i ubijałam, gdy śmietanka zaczęła gęstnieć dodałam cukier puder
i zmiksowałam. Do ubitej śmietany, wlałam rozpuszczoną żelatynę i zmiksowałam
do połączenia składników.
Gdy wszystkie elementy miałam już gotowe, złożyłam ciasto.
Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyłam papierem do
pieczenia, na spodzie ułożyłam blat biszkoptu, nasączyłam go kawą, a następnie
posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, na dżemie wyłożyłam krem z Michałkami
i przykryłam go drugim blatem biszkoptu, który również nasączyłam kawą i
wyłożyłam na nim bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypałam pokrojonymi na
kawałki cukierkami Michałkami.
kawałki cukierkami Michałkami.
Gotowe ciasto wstawiłam do lodówki na dwie godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz