Ciasto Michałek.



     Tym razem chciałam Państwu zaproponować bardzo smaczne i nieco drogie ciasto Michałek. Bo  okazja jest ku temu wyjątkowa, ponieważ zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Sylwester. Każda gospodyni przedtem dwoi się i troi żeby przygotować smaczne dania i upiec dobre ciasta. Teraz jest na rynku dużo żywności i mnóstwo przepisów w internecie, że można przygotować wspaniałą ucztę i zaspokoić oczekiwania wszystkich gości. Każda firma przed świętami stara się przygotować, tak by zadowolić klienta. Na przykład w Nowej Piekarni z Łukowa kupisz pyszny chleb orkiszowy na wagę, i chleb kanapkowy na wagę i wiele innych rodzajów chleba.  Jest mnóstwo ciast do wyboru, które możesz wcześniej zamówić. Nie czekaj na ostatnią chwilę i kup np. Stefankę Miodową.
Najbardziej zachęcam jednak do zrobienia Ciasta Michałek bo warto.
Zapraszam : )  

Składniki:

Biszkopt
  • 7 jajek (w temp. pokojowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki nutelli
  • 250 g cukierków Michałków
Bita śmietana
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody (przestudzona)
Dodatkowo
  • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki mocnej, gorzkiej kawy do nasączenia
  • ok. 200 g cukierków Michałków do dekoracji
Wykonanie:
Żółtka oddzieliłam od białek. Białka wlałam do miski, dodałam szczyptę soli i ubijałam, gdy białka zaczęły się pienić dodałam cukier i miksowałam dalej do uzyskania sztywnej piany. Następnie zmniejszyłam obroty miksera i wmiksowałam do piany kolejno żółtka, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, przesianą mąkę pszenną i kakao. Całość miksowałam tylko do połączenia składników. Dno blachy o wymiarach 22×33 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (boków nie natłuszczałam) i przełożyłam do niej ciasto. Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzanie góra i dół) i piekłam 35 minut. Upieczony biszkopt wyjęłam z piekarnika i zostawiłam w blaszce do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt obkroiłam od boków blaszki, wyjęłam, zdjęłam papier ze spodu ciasta i przekroiłam biszkopt na dwa blaty.
Schłodzoną śmietankę wlałam do miski i ubijałam mikserem, gdy śmietanka zaczęła gęstnieć dodałam w kilku partiach serek mascarpone i nutellę, zmiksowałam do połączenia składników. Na koniec wmieszałam do kremu starte na tarce cukierki Michałki.
Następnie przygotowałam bitą śmietanę. Schłodzoną śmietankę wlałam do miski i ubijałam, gdy śmietanka zaczęła gęstnieć dodałam cukier puder i zmiksowałam. Do ubitej śmietany, wlałam rozpuszczoną żelatynę i zmiksowałam do połączenia składników.
Gdy wszystkie elementy miałam już gotowe, złożyłam ciasto.
Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyłam papierem do pieczenia, na spodzie ułożyłam blat biszkoptu, nasączyłam go kawą, a następnie posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, na dżemie wyłożyłam krem z Michałkami i przykryłam go drugim blatem biszkoptu, który również nasączyłam kawą i wyłożyłam na nim bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypałam pokrojonymi na
kawałki cukierkami Michałkami.
Gotowe ciasto wstawiłam do lodówki na dwie godziny.

Komentarze