Ciasto Cyganeczka
wspaniale pasuje, żeby się znalazło na sylwestrowym stole. Na pewno zaspokoi
każde podniebienie. Jest niecodzienne i bardzo pyszne. Można też upiec ciasto
porzeczkowe, albo zamówić z Nowej Piekarni jakieś ciasto, najlepiej Stefankę Miodową.
Koniecznie trzeba zrobić ze dwie sałatki i kupić trochę dobrej i świeżej
wędliny. Do wędliny koniecznie trzeba wziąć chleb orkiszowy na wagę i chleb kanapkowy na
wagę z Nowej Piekarni, napoje i szampan, no i bawić się do białego rana. Ale najpierw
zapraszam do zapoznania się z przepisem na Ciasto Cyganeczka, bo trzeba wcześniej
skompletować w domu wszystkie składniki, żeby ciasto wyszło pyszne. Zapraszam :
)
Składniki
Ciasto
Jajka – 5 szt.
Cukier - 1 szklanka
Mąka ziemniaczana 0-5 szkl.
Kawa mielona – 1,5 łyżki
Mak 2 – łyżki
Kakao – 2 łyżki.
Proszek do pieczenia - - 1 Lyżeczka
KREM
Kostka do pieczenia Kasia – 1 opak
Mleko – 2 szklanki
Mąka ziemniaczana – 2,5 łyżki
Mąka Pszenna – 1 łyżka
Cukier waniliowy – 1 opak
Cukier – 3 łyżki
Wierzch
Wiśnie drylowane – 1 opak.
Galaretka wiśniowa – 3 opak.
Polewa
Kostka do pieczenia Kasia – 4 łyżki
Cukier – 4 łyżki
Kakao – 4 łyżki
Woda – 4 łyżki
.
polewa
4 łyżki
Przygotowanie
CIASTO: Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Pozostałe składniki mieszamy, przesiewamy przez sitko i
dodajemy do utartej masy.
Ciasto wylewamy do blaszki uprzednio posmarowanej Kasią i
wyłożonej papierem.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu przekrawamy ciasto na dwa placki.
KREM: Z podanych składników gotujemy budyń, który po
wystudzeniu ucieramy z Kasią na puszystą masę.
GALARETKA Z WIŚNIAMI: Wiśnie drążone ze słoika odcedzamy.
Otrzymany sok łączymy z wodą tak, aby uzyskać 3,5 szklanki
płynu.
Zagotowujemy sok z wodą i rozpuszczamy w nim 3 galaretki
wiśniowe.
Wszystko studzimy i do tężejącej galaretki dodajemy
odsączone wiśnie.
POLEWA: Wszystkie składniki zagotowujemy.
Polewę studzimy i chłodną smarujemy już przełożone ciasto.
WYKONANIE: Ciasto układamy w następującej kolejności: placek
- połowa kremu - tężejąca galaretka z wiśniami - placek - reszta kremu -
polewa.
Komentarze
Prześlij komentarz