Pewnie każdy z nas
jadł ciasto, lecz nie wiedział do końca, że może nazywać się ono ciasto cyganeczka.
Krótko mówiąc łakoci ciąg dalszy. Jeżeli zasmakowało komuś choć raz owe ciasto
to będzie z miłą chęcią do niego wracać. Poniżej zamieszczam wam przepis na te
ciasto.
Składniki
- dziewięć białek;
- 35 dag cukru pudru;
- 9 dag mąka pszenna;
- 10 dag mąki ziemniaczanej;
- półtorej łyżki octu 10 %;
- półtorej łyżki proszku do pieczenia;
Placek Z makiem
- 15 dag maku;
- 12,5 dag cukru;
- 12,5 dag margaryny;
- trzy jaja;
- półtorej łyżki mąki ziemniaczanej;
- jedna łyżka miodu;
- jedna łyżka cynamonu;
- jedna łyżka kakao;
Masa
- jedna kostka masła;
- dwie szklanki mleka;
- jedno opakowanie cukru waniliowego;
- sześć żółtek;
- osiem łyżek cukru;
- trzy łyżki mąki ziemniaczanej;
- pół łyżeczki sody oczyszczonej;
Czas na wykonanie naszego ciasta cyganeczki. Na początku robimy placek z naszych białek. Należy ubić białka na sztywno dodając cukier oraz resztę składników. I teraz czas na pieczenie dwóch placków w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Musimy teraz zrobić placek makowy. Ucieramy margarynę z cukrem i dodajemy po jednym żółtku i kolejno należy dodawać resztę składników. Pod koniec musimy dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Pieczemy na papierze jeden placek, jeśli chcemy mieć więcej ciasta to podwajamy składniki, żeby wyszło na dwa placki. I nadeszła pora na naszą masę oraz jej przygotowanie. Należy zagotować mleko z cukrem waniliowym. Kolejno ucieramy żółtka z cukrem pudrem oraz mąką. Nasze mleko, które się zagotowało wlewamy do żółtek i podgrzewamy na małym ogniu do momentu powstania budyniu. Teraz studzimy i ucieramy z masłem. Placki przekładamy na zmianę z naszą masą i odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia się.
Tak o to mamy ciasto cyganeczkę. Smacznego!
- dziewięć białek;
- 35 dag cukru pudru;
- 9 dag mąka pszenna;
- 10 dag mąki ziemniaczanej;
- półtorej łyżki octu 10 %;
- półtorej łyżki proszku do pieczenia;
Placek Z makiem
- 15 dag maku;
- 12,5 dag cukru;
- 12,5 dag margaryny;
- trzy jaja;
- półtorej łyżki mąki ziemniaczanej;
- jedna łyżka miodu;
- jedna łyżka cynamonu;
- jedna łyżka kakao;
Masa
- jedna kostka masła;
- dwie szklanki mleka;
- jedno opakowanie cukru waniliowego;
- sześć żółtek;
- osiem łyżek cukru;
- trzy łyżki mąki ziemniaczanej;
- pół łyżeczki sody oczyszczonej;
Czas na wykonanie naszego ciasta cyganeczki. Na początku robimy placek z naszych białek. Należy ubić białka na sztywno dodając cukier oraz resztę składników. I teraz czas na pieczenie dwóch placków w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Musimy teraz zrobić placek makowy. Ucieramy margarynę z cukrem i dodajemy po jednym żółtku i kolejno należy dodawać resztę składników. Pod koniec musimy dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Pieczemy na papierze jeden placek, jeśli chcemy mieć więcej ciasta to podwajamy składniki, żeby wyszło na dwa placki. I nadeszła pora na naszą masę oraz jej przygotowanie. Należy zagotować mleko z cukrem waniliowym. Kolejno ucieramy żółtka z cukrem pudrem oraz mąką. Nasze mleko, które się zagotowało wlewamy do żółtek i podgrzewamy na małym ogniu do momentu powstania budyniu. Teraz studzimy i ucieramy z masłem. Placki przekładamy na zmianę z naszą masą i odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia się.
Tak o to mamy ciasto cyganeczkę. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz