Choinki z piernika.



      Bardzo fajne, dekoracyjne choineczki na Święta Bożego Narodzenia, przykryte słodką czapą z lukru. Wykonane z ciasta piernikowego, które doskonale nadaje się również na pierniczki. Do wykonania potrzebna jest foremka w kształcie gwiazdki, kwiatka, lub okrągła  o różnych rozmiarach, najlepiej od największej do najmniejszej. Wykonanie trzeba rozłożyć na dwa dni. Pierwszego wykonanie ciasta, wykrawanie i pieczenie. A drugiego dnia dekorowanie. Jeśli pomagają nam w tym dzieci to najlepiej żeby potem zajęły się dekorowaniem choineczek. Bardzo dobre do tego są groszki imitujące światełka na drzewku lub kolorowe bombki. Tak wykonane choineczki można podarować komuś na prezent, lub użyć jako dekorację Świątecznego stołu. Poniżej prezentuję przepis na 14 choineczek bożonarodzeniowych i zachęcam Państwa do tworzenia swoich świątecznych ozdóbek. Pięknie przyozdobiony w choineczki stół świąteczny będzie zachęcał wszystkich gości do częstowania się różnymi pysznościami, które przedtem pieczołowicie wykonamy. Dobra wędlina pięknie udekorowana na półmiskach może zachęcać gości do częstowania się. Świeży chleb orkiszowy na wagę, chleb sojowy, czy kawałki dobrego chleba kanapkowego na wagę też spowodują, że ślinka pocieknie na widok dobrych wyrobów. Dobre własnoręcznie zrobione sałatki też będą zapraszać do skosztowania. Ciastem Stefanką Miodową z Nowej Piekarni z Łukowa nikt nie pogardzi. Ciasto Porzeczkowe i ciasto cyganeczka też będzie miało wzięcie o tym zapewniam. A odważnych zapraszam do wykonania choineczek.

Składniki na około 14 choinek:
  • 230 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka miodu
  • 1 duże jajko
  • 5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao*)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki domowej przyprawy korzennej
  • szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.
Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 - 4 godziny lub przez całą noc.
Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki (jak u mnie) lub okrągłe kształty.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce.
Lukier królewski:
  • 4 białka
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii.
Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru królewskiego (lukru nie żałować, wtedy lepiej wyglądają ;-), rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Zapakować na prezenty :-)
Choineczki nie są duże, każda razem z gwiazdką na szczycie ma około 9 cm wysokości (wszystko zależy od ilości foremek w komplecie).
Smacznego :-).
Uwaga: pierniczki najlepiej przekładać lukrem po zmięknięciu, nie jest to jednak konieczne: można je dekorować od razu po wystudzeniu. Opakowane w celofan lub spakowane do metalowych puszek (lub innych szczelnie zamkniętych pojemników) można przechowywać bardzo długo - nawet do kilku miesięcy.  



Komentarze