Bardzo fajne, dekoracyjne choineczki na Święta
Bożego Narodzenia, przykryte słodką czapą z lukru. Wykonane z ciasta
piernikowego, które doskonale nadaje się również na pierniczki. Do wykonania
potrzebna jest foremka w kształcie gwiazdki, kwiatka, lub okrągła o różnych rozmiarach, najlepiej od największej
do najmniejszej. Wykonanie trzeba rozłożyć na dwa dni. Pierwszego wykonanie
ciasta, wykrawanie i pieczenie. A drugiego dnia dekorowanie. Jeśli pomagają nam
w tym dzieci to najlepiej żeby potem zajęły się dekorowaniem choineczek. Bardzo
dobre do tego są groszki imitujące światełka na drzewku lub kolorowe bombki.
Tak wykonane choineczki można podarować komuś na prezent, lub użyć jako
dekorację Świątecznego stołu. Poniżej prezentuję przepis na 14 choineczek bożonarodzeniowych
i zachęcam Państwa do tworzenia swoich świątecznych ozdóbek. Pięknie
przyozdobiony w choineczki stół świąteczny będzie zachęcał wszystkich gości do
częstowania się różnymi pysznościami, które przedtem pieczołowicie wykonamy.
Dobra wędlina pięknie udekorowana na półmiskach może zachęcać gości do
częstowania się. Świeży chleb orkiszowy na wagę, chleb sojowy, czy kawałki
dobrego chleba kanapkowego na wagę też spowodują, że ślinka pocieknie na widok
dobrych wyrobów. Dobre własnoręcznie zrobione sałatki też będą zapraszać do
skosztowania. Ciastem Stefanką Miodową z Nowej Piekarni z Łukowa nikt nie
pogardzi. Ciasto Porzeczkowe i ciasto cyganeczka też będzie miało wzięcie o tym
zapewniam. A odważnych zapraszam do wykonania choineczek.
Składniki na około 14 choinek:
- 230 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka miodu
- 1 duże jajko
- 5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao*)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki domowej przyprawy korzennej
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę, przyprawę korzenną,
sól, wymieszać i odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i
puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej,
najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać
przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkiej,
elastycznej masy.
Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć
folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 - 4 godziny lub przez całą noc.
Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na
grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości
gwiazdki, kwiatki (jak u mnie) lub okrągłe kształty.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze
kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć,
wystudzić na kratce.
Lukier królewski:
- 4 białka
- 4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo,
łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania
dodać ekstrakt z wanilii.
Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od
największego zaczynając kłaść łyżkę lukru królewskiego (lukru nie żałować, wtedy
lepiej wyglądają ;-), rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając
kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją
na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru.
Zapakować na prezenty :-)
Choineczki nie są duże, każda razem z gwiazdką na szczycie
ma około 9 cm wysokości (wszystko zależy od ilości foremek w komplecie).
Smacznego :-).
Uwaga: pierniczki najlepiej przekładać lukrem po
zmięknięciu, nie jest to jednak konieczne: można je dekorować od razu po
wystudzeniu. Opakowane w celofan lub spakowane do metalowych puszek (lub innych
szczelnie zamkniętych pojemników) można przechowywać bardzo długo - nawet do
kilku miesięcy.
Komentarze
Prześlij komentarz