Chleb kanapkowy na wagę, chleb wieloziarnisty na wagę
i chleb orkiszowy na wagę, należą do bogatej listy produktów z Nowej Piekarni z
Łukowa. Jest to niewątpliwie atut piekarni, gdyż kupując chleby na wagę, możemy
w dowolny sposób dobierać sobie odpowiednie ilości, nie marnując przy tym
nadmiaru zakupionego pieczywa. Przechodząc już do meritum dzisiejszego wpisu,
poniżej prezentuję przepis na domowy chleb orkiszowy. Jeżeli nie mamy możliwości
zakupienia chleba orkiszowego na wagę lub w innej postaci, wykorzystajmy podany
przepis i zakosztujmy własnoręcznie upieczonego chleba.
Składniki:
400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 200 g mąki pszennej chlebowej typu
750, 10 g świeżych drożdży, 200 ml letniej wody, 125 g zakwasu, 1,5 łyżeczki
drobnej soli
Wykonanie:
Drożdże rozcieńczyć w 3 łyżkach wody. W misce wymieszać oba gatunki mąki,
zrobić wgłębienie i wlać rozcieńczone drożdże. Zawartość przykryć ściereczką i
odstawić na 10 minut. Sól rozpuścić w pozostałej ilości wody.
Gdy drożdże zaczną się powiększać, dodać zakwas z odrobiną wody.
Składniki mieszać, zaczynając od środka miski, a kończąc na jej brzegach. Dolać
pozostałą ilość wody i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta.
Stolnicę oprószyć mąką. Przełożyć na nią ciasto i energicznie zagniatać
je przez około 10 minut, w razie potrzeby dodać odrobinę mąki. Z ciasta
uformować kulę i przełożyć je do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na czas od 1 do 2 godzin do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i uformować okrągły bochenek lub
tradycyjny bochenek. Umieścić go w brytfance wysmarowanej olejem i oprószonej
mąką. Na wierzchu zrobić dwa nacięcia na krzyż, posypać odrobiną mąki i
ponownie przykryć. Odstawić do wyrośnięcia na minimum 60 minut do podwojenia
objętości.
Piekarnik rozgrzać do najwyższej temperatury. Na spodzie piekarnika
umieścić naczynie z gorącą wodą i włożyć chleb. Po 5 minutach zmniejszyć
temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez 30 – 35 minut.
Zalety mąki orkiszowej były na tutejszym blogu wielokrotnie
opisywane. Pieczywo z tej starej odmiany pszenicy posiada nieco inny, dla wielu
niepowtarzalny smak. Dlatego warto pokusić się o upieczenie domowego chleba
orkiszowego.
Komentarze
Prześlij komentarz