Ciasto łabędzi puch niedawno upiekła nasza
wspólna znajoma i zaprosiła nas na poczęstunek. Kiedy spróbowałam zapragnęłam
zjeść jeszcze więcej, ale ciasta już nie było. Postanowiłam zdobyć przepis i
zabrałam się do roboty. Znalazłam prostokątną blachę o wymiarach 22x33 i
upiekłam w niej biszkopt. Nie wiem dlaczego za mało mi wyrósł. Zaczęłam się
obawiać, czy to ciasto w ogóle mi wyjdzie. Ale na szczęście wpadła do mnie
koleżanka i pomogła mi przekroić na dwie części. Powiedziała, żebym się tak nie
trzęsła i kurczowo nie trzymała przepisu. Zamiast likieru kokosowego wzięła
likier Amaretto, a resztę wszystko zrobiła jak w przepisie i wyszło ciasto
wyśmienite. Ja osobiście nie przepadam za ciastami z wiórkami kokosowymi, ale te
proporcje jakie są tu zachowane bardzo mi odpowiadają. A ciasto jest mniam
mniam : ) Pochwaliła mi się że niedawno jadła Stefankę Miodową z Nowej Piekarni
z Łukowa ze swoimi koleżankami z uczelni. Sama zaś lubi piec dobre ciasta i jak
ma czas to piecze drożdżówki z czarną porzeczką. Niedawno upiekła też ciasto
cyganeczka i ciasto porzeczkowe. Lubi chleb orkiszowy na wagę, a czasami kupuje
dobry i świeży chleb sojowy i robi dobre kanapki. Jest w ogóle bardzo fajną
dziewczyną. A ja pragnę państwa zachęcić do upieczenia dobrego ciasta na
święta, żeby gościom sprawić przyjemność. Polecam : )
ŁABĘDZI PUCH
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek (w temp. pokojowej)
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Masa:
- 2 bułki kajzerki
- 3 szklanki mleka
- ½ szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 kostka (200 g) masła (w temp. pokojowej)
Posypka:
- 1 łyżka masła
- 100 g wiórków kokosowych
- ½ szklanki cukru
Dodatkowo:
- słoiczek (270 g) dżemu z czarnej porzeczki
- ½ szklanki wody
- 3 łyżki likieru kokosowego
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania
dodając porcjami cukier, ubijać aż piana stanie się lśniąca. Następnie cały
czas ubijając dodawać do piany żółtka. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do
piany – mieszać tylko do połączenia składników.
Dno prostokątnej blachy o wymiarach 22×33 cm wyłożyć
papierem do pieczenia (boków blachy nie natłuszczać), przełożyć ciasto.
Biszkopt piec w temp. 170 stopni przez 30-35 min (do tzw. suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wystudzić, następnie odkroić nożem brzegi ciasta od blaszki,
wyjąć ciasto, zdjąć papier ze spodu. Biszkopt przekroić na dwa blaty.
Masa: Bułki
namoczyć w dwóch szklankach mleka, gdy już dobrze namokną rozdrobnić je widelcem
na papkę, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem
i cukrem waniliowym, dodać masę bułkowo-kokosową i gotować na małym ogniu, cały
czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę bułkowo-kokosową całkowicie wystudzić.
Masło zmiksować na puch, następnie cały czas miksując dodawać porcjami
wystudzoną masę bułkowo-kokosową. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Posypka:
Wiórki kokosowe, masło i cukier podsmażyć na patelni mieszając. Smażyć aż
wiórki nabiorą złotego koloru. Podsmażone wiórki przestudzić.
Składanie ciasta
Spód biszkoptu nasączyć połową wody wymieszanej z likierem kokosowym, na blacie
równomiernie rozsmarować dżem z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć 2/3 masy,
przykryć drugim blatem biszkoptu, który nasączyć pozostałą wodą z likierem, na
wierzchu ciasta równomiernie rozsmarować pozostałą część masy i posypać
prażonymi wiórkami. Ciasto schłodzić przez kilka godzin. Smacznego : )
Komentarze
Prześlij komentarz