Torty angielskie różnią się bardzo od
naszych polskich. Są bardzo kolorowe i bogato zdobione. Wymagają talentu i dużego skupienia przy wykonaniu ciekawego wzoru. Są połączeniem ciasta, kremu i plastycznej
cukrowej masy. Niektóre mamy u nas w Polsce próbują wykonać różne skomplikowane
wzory z bardzo dobrym skutkiem. Nie jeden wyszkolony kucharz mógłby im tego pomysłu
i talentu pozazdrościć. Zapraszam wszystkie odważne panie do dzieła. Poniżej prezentuję
nie skomplikowany przepis:
A jeżeli niektórą z
Was wykonanie tego ciasta przerasta, to proszę skontaktować się z Nową
Piekarnią z Łukowa i zamówić gotowy Tort Angielski i cieszyć się dobrym
smakiem. : )
Tort angielski
Główne składniki
- 7 jaj
- 25 dag cukru
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 20 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 3 śnieżki
- 2,5 szkl. mleka
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 puszka mleka skondensowanego gotowanego
- 10 - 12 łyżeczek żelatyny
Przygotowanie
1.
Do wykonani tortu potrzebne są dwa biszkopty. Z
białek ubić pianę. Usztywnić cukrem dodając po jednym żółtku. Dodać mąkę i
proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. 2/3 ciasta wlać do tortownicy
okrągłej i 1/3 do tortownicy - serca. Piec około 30 minut (do leciutkiego
zrumienienia). Podobnie wykonać drugi biszkopt. Po wystudzeniu placki przekroić
na pół.
2.
Przygotować krem: czekoladę rozpuścić w gorącej
kąpieli (miseczkę z połamaną czekoladą wstawić na garnku z gorącą wodą) lub w mikrofalówce
(podzielić na kostki i ułożyć w wianuszek pozostawiając środek pusty, bo
inaczej się spali). Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody
3.
Śnieżkę ubić z mlekiem. Schłodzoną kremówkę też
ubić. Obie śmietany połączyć, dodać odrobinę rozpuszczonej żelatyny. Podzielić
na pół. Do jednej części dodać (miksując) czekoladę i ewentualnie do smaku
trochę cukru pudru oraz połowę ciepłej żelatyny. Szybko posmarować jeden placek
okrągły i dwa serca.
4.
Pozostałą część śmietany zmiksować z mlekiem
skondensowanym i połączyć z pozostałą ciepłą żelatyną. Przełożyć pozostałe
placki. Tort ładnie udekorować
Komentarze
Prześlij komentarz