Tort Angielski.



     Torty angielskie różnią się bardzo od naszych polskich. Są bardzo kolorowe i  bogato zdobione.  Wymagają talentu i dużego skupienia przy  wykonaniu ciekawego wzoru.  Są połączeniem ciasta, kremu i plastycznej cukrowej masy. Niektóre mamy u nas w Polsce próbują wykonać różne skomplikowane wzory z bardzo dobrym skutkiem. Nie jeden wyszkolony kucharz mógłby im tego pomysłu i talentu pozazdrościć. Zapraszam wszystkie odważne panie do dzieła. Poniżej prezentuję nie skomplikowany  przepis:
A jeżeli niektórą z Was wykonanie tego ciasta przerasta, to proszę skontaktować się z Nową Piekarnią z Łukowa i zamówić gotowy Tort Angielski i cieszyć się dobrym smakiem. : )    

Tort angielski
Główne składniki
  • 7 jaj
  • 25 dag cukru
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 3 śnieżki
  • 2,5 szkl. mleka
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 puszka mleka skondensowanego gotowanego
  • 10 - 12 łyżeczek żelatyny
Przygotowanie
1.    Do wykonani tortu potrzebne są dwa biszkopty. Z białek ubić pianę. Usztywnić cukrem dodając po jednym żółtku. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. 2/3 ciasta wlać do tortownicy okrągłej i 1/3 do tortownicy - serca. Piec około 30 minut (do leciutkiego zrumienienia). Podobnie wykonać drugi biszkopt. Po wystudzeniu placki przekroić na pół.
2.    Przygotować krem: czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli (miseczkę z połamaną czekoladą wstawić na garnku z gorącą wodą) lub w mikrofalówce (podzielić na kostki i ułożyć w wianuszek pozostawiając środek pusty, bo inaczej się spali). Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody
3.    Śnieżkę ubić z mlekiem. Schłodzoną kremówkę też ubić. Obie śmietany połączyć, dodać odrobinę rozpuszczonej żelatyny. Podzielić na pół. Do jednej części dodać (miksując) czekoladę i ewentualnie do smaku trochę cukru pudru oraz połowę ciepłej żelatyny. Szybko posmarować jeden placek okrągły i dwa serca.
4.    Pozostałą część śmietany zmiksować z mlekiem skondensowanym i połączyć z pozostałą ciepłą żelatyną. Przełożyć pozostałe placki. Tort ładnie udekorować


Komentarze