Szarlotka z budyniową pianką.



     Korzystając z tego, że mamy jesień postanowiłam na niedzielę upiec szarlotkę z budyniową pianką. Moja siostra ma w ogródku kilka drzewek z szarą renetą więc znowu chętnie mi je podarowała w zamian za dobre ciasto. Zdobyłam fajny przepis na jabłka prażone, które chętnie wykorzystam do szarlotki i innych kulinarnych dań.  Lubię jabłka z naleśnikami, z pierogami, z ryżem, i z makaronem. Zrobiłam większą ilość i zawekowałam na zimę, żeby znowu piec pyszne szarlotki. Lubię czasem położyć takie jabłka na chleb baltonowski i objadać się na kolację. Nasze dzieci uwielbiają z takich jabłek puszek jabłkowy, a także uwielbiają  przepyszną „Krówkę” z Nowej Piekarni z Łukowa.  Mamie też z jabłek bardzo smakowało ciasto fantazja jabłkowo-śliwkowa. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu, który prezentuję poniżej,  na niedzielną szarlotkę.

Szarlotka z budyniową pianką

Składniki
Ciasto kruche
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 200 g masła (zimnego)
  • 4 żółtka
Budyniowa pianka
  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe po 40 g (bez cukru)
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
oraz
          ok. 1 kg prażonych jabłek (gotowych lub domowych)
  • cukier puder
Przygotowanie
Ciasto kruche
  • Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać składniki lub rozdrabniać dłońmi lub mieszadłem miksera na kruszonkę.
  • Dodać 4 żółtka (białka odłożyć) i połączyć składniki w jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, jedną nieco większą od drugiej. Włożyć do lodówki.
Budyniowa pianka
  • Białka ubić na sztywno z małą szczyptą soli. Następnie stopniowo, po łyżeczce dodawać cukier cały czas cierpliwie ubijając składniki.
  • Stopniowo wsypywać proszki budyniowe cały czas ubijając pianę, następnie stopniowo dodawać olej, również cały czas ubijając składniki.
Pieczenie
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Większą część ciasta pokroić na plastry i wyłożyć nimi spód ciemnej blaszki do pieczenia o wymiarach ok. 20 x 30 cm, posmarowanej masłem. Spód podoklejać palcami.
  • Wyłożyć jabłka, następnie budyniową piankę, na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Prażone jabłka przepis domowy:
Składniki
  • 2 kg jabłek (twarde i kwaśne np. odmiany szara reneta, antonówka, papierówka)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • cukier (do smaku)

Przygotowanie
  • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do dużego garnka.
  • Dodać sok z cytryny i rodzynki jeśli ich używamy i smażyć przez ok. 15 - 20 minut aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
  • Dodać cynamon, cukier wanilinowy i cukier do smaku (np. 3 łyżki). Wymieszać i gotować jeszcze przez 1 - 2 minuty. Odstawić z ognia i przestudzić.
  • Jabłka są już gotowe do użycia. Można je zawekować na dłużej. Przełożyć do suchych, gorących słoików i od razu zakręcić. Pasteryzować w lekko gotującej się wodzie przez ok. 15 minut.

Komentarze