Korzystając z
tego, że mamy jesień postanowiłam na niedzielę upiec szarlotkę z budyniową
pianką. Moja siostra ma w ogródku kilka drzewek z szarą renetą więc znowu
chętnie mi je podarowała w zamian za dobre ciasto. Zdobyłam fajny przepis na
jabłka prażone, które chętnie wykorzystam do szarlotki i innych kulinarnych dań.
Lubię jabłka z naleśnikami, z pierogami,
z ryżem, i z makaronem. Zrobiłam większą ilość i zawekowałam na zimę, żeby
znowu piec pyszne szarlotki. Lubię czasem położyć takie jabłka na chleb
baltonowski i objadać się na kolację. Nasze dzieci uwielbiają z takich jabłek puszek
jabłkowy, a także uwielbiają przepyszną „Krówkę”
z Nowej Piekarni z Łukowa. Mamie też z
jabłek bardzo smakowało ciasto fantazja jabłkowo-śliwkowa. Zapraszam do
wypróbowania tego przepisu, który prezentuję poniżej, na niedzielną szarlotkę.
Szarlotka z budyniową pianką
Składniki
Ciasto kruche
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 200 g masła (zimnego)
- 4 żółtka
Budyniowa pianka
- 4 białka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe po 40 g (bez cukru)
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
oraz
ok. 1 kg
prażonych jabłek (gotowych lub domowych)
- cukier puder
Przygotowanie
Ciasto kruche
- Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać składniki lub rozdrabniać dłońmi lub mieszadłem miksera na kruszonkę.
- Dodać 4 żółtka (białka odłożyć) i połączyć składniki w jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, jedną nieco większą od drugiej. Włożyć do lodówki.
Budyniowa pianka
- Białka ubić na sztywno z małą szczyptą soli. Następnie stopniowo, po łyżeczce dodawać cukier cały czas cierpliwie ubijając składniki.
- Stopniowo wsypywać proszki budyniowe cały czas ubijając pianę, następnie stopniowo dodawać olej, również cały czas ubijając składniki.
Pieczenie
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Większą część ciasta pokroić na plastry i wyłożyć nimi spód ciemnej blaszki do pieczenia o wymiarach ok. 20 x 30 cm, posmarowanej masłem. Spód podoklejać palcami.
- Wyłożyć jabłka, następnie budyniową piankę, na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Prażone jabłka przepis domowy:
Składniki
- 2 kg jabłek (twarde i kwaśne np. odmiany szara reneta, antonówka, papierówka)
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1 op. cukru wanilinowego
- cukier (do smaku)
Przygotowanie
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do dużego garnka.
- Dodać sok z cytryny i rodzynki jeśli ich używamy i smażyć przez ok. 15 - 20 minut aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
- Dodać cynamon, cukier wanilinowy i cukier do smaku (np. 3 łyżki). Wymieszać i gotować jeszcze przez 1 - 2 minuty. Odstawić z ognia i przestudzić.
- Jabłka są już gotowe do użycia. Można je zawekować na dłużej. Przełożyć do suchych, gorących słoików i od razu zakręcić. Pasteryzować w lekko gotującej się wodzie przez ok. 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz