Torty angielskie i im podobne ciasta zdobywają w
naszym kraju coraz większą popularność. Ich charakterystyczną cechą jest masa
cukrowa pokrywająca ciasto biszkoptowe. Dodatkowo tort angielski jest bogato
zdobiony przeróżnymi figurkami. Jeżeli chodzi o użycie masy cukrowej, to
poniżej prezentuję coś bardzo angielskiego, czyli ciasto w formie filiżanki,
pokryte właśnie taką masą.
Składniki na ciasto (2 filiżanki):
19 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 11 dag
masła, 11 dag cukru, 3 białka, 1 łyżeczka aromatu waniliowego, 12 łyżek
mleka, niebieski i czerwony barwnik spożywczy
Składniki na krem:
20 dag śmietany 36%, cukier puder do smaku, 7,5 dag serka mascarpone,
kilka kropel aromatu cytrynowego
Składniki na masę cukrową:
2 dag żelatyny, około 1/2 szklanki gorącej wody, 70 dag cukru pudru
Składniki na galaretkę:
100 ml mocnej herbaty, 5 g żelatyny, 25 ml mleka
Wykonanie:
Ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Miksować z miękkim
masłem na puszystą masę, stopniowo dodając cukier, białka i aromat, a
następnie, na przemian, przesianą mąkę oraz mleko. 1/3 ciasta miksować z
odrobiną czerwonego barwnika, resztę z niebieskim. Ciasta piec około 20 minut w
temperaturze 190 stopni (czerwone o średnicy 18 cm, niebieskie 24 cm).
Wystudzić.
Szklankami lub filiżankami o różnej średnicy wyciąć 3 pary kół (na 2
filiżanki) – 1 parę czerwonych (np. 6.5 cm) i 2 pary niebieskich (np. 7cm i 4,5
- 5 cm).
Krem. Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier puder. Wymieszać z mascarpone
i aromatem. Podzielić na 2 porcje.
Układanie. Najmniejszy niebieski krążek posmarować kremem. Przykryć
czerwonym krążkiem, ponownie posmarować kremem i przyłożyć największym
niebieskim. Resztą kremu obłożyć brzegi. Tak samo przygotować drugą filiżankę.
Schłodzić.
Masa cukrowa. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Dodać cukier puder i wyrobić
na gładką masę. Masę rozwałkować na cienki placek. Wyciąć 2 szerokie pasy i
owinąć nimi ciasto, formując filiżanki (boki muszą wystawać ponad ciasto). Z
pozostałej masy uformować uszka, zwilżyć końcówki i dokleić, w razie potrzeby
podpierając wykałaczkami.
Galaretka. W gorącej herbacie rozpuścić żelatynę i wymieszać z mlekiem.
Odstawić. Tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta. Schłodzić.
Filiżanki kroić nożem zanurzanym w gorącej wodzie.
Taki prawie tort
angielski, tylko w formie mini, będzie z całą pewnością ozdobą naszego stołu. A
więc zapraszam na filiżankę popołudniowej herbaty w angielskim stylu.
Komentarze
Prześlij komentarz