Dziś prezentuję kolejną propozycję dla wielbicieli
ciast serowych. Sernik na kruchym, piernikowym spodzie, wsparty pyszną
czekoladową masą, powinien nas wprowadzić w magię grudniowych świąt. Sernik na
kruchym spodzie to zresztą bardzo popularny rodzaj tego ciasta, czego dowodem
są inne, równie ciekawe przepisy na blogu Nowej Piekarni z Łukowa.
Składniki na spód:
200 g mąki pszennej, 130 g masła, 2 żółtka, 100 g cukru trzcinowego, 1/2
łyżeczki proszku do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
Składniki na masę serową:
200 g białej czekolady, 1 kg zmielonego twarogu, 1 szklanka drobnego
cukru, 6 jaj, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 125 ml śmietanki 30 %, 150 ml
mleka 3,2 %, olejek pomarańczowy, skórka starta z 1 dużej pomarańczy
Składniki na masę ganache:
150 ml śmietany 30 %, 100 g czekolady deserowej 60 %
Wykonanie:
Przygotować spód. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone zimne masło
i razem posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia oraz
przyprawę do piernika i wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem
wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować masę serową. Czekoladę połamać na kawałeczki i stopić na
parze. Twaróg z cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie, nie przerywając
ucierania, dodawać po jednym jajku. Nadal ucierając, stopniowo dodawać stopioną
czekoladę wymieszaną ze skórką pomarańczową, budyń, śmietankę, mleko oraz
olejek pomarańczowy. Wszystko razem dokładnie, lecz niedługo miksować, masa
powinna być gładka i jednolita.
Masę serową wylać na przygotowany spód i wygładzić powierzchnię. Sernik
wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec około 60
minut.
Przygotować masę ganache. Śmietanę mocno podgrzać (prawie do wrzenia, ale
nie gotować). Wlać do pokruszonej czekolady i odstawić na 2 minuty, a następnie
mieszać do otrzymania gładkiej masy. Masą polać sernik i odstawić w chłodne
miejsce do zastygnięcia.
Ganache w
serniku na kruchym zastosowano w formie polewy, jednak ten francuski wynalazek posiada
wiele innych zastosowań. Masę ganache można wykorzystać jako krem do tortów lub
masę do mazurków.
Komentarze
Prześlij komentarz