Sernik na kruchym z nutką piernika

Dziś prezentuję kolejną propozycję dla wielbicieli ciast serowych. Sernik na kruchym, piernikowym spodzie, wsparty pyszną czekoladową masą, powinien nas wprowadzić w magię grudniowych świąt. Sernik na kruchym spodzie to zresztą bardzo popularny rodzaj tego ciasta, czego dowodem są inne, równie ciekawe przepisy na blogu Nowej Piekarni z Łukowa.

Składniki na spód:
200 g mąki pszennej, 130 g masła, 2 żółtka, 100 g cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
Składniki na masę serową:
200 g białej czekolady, 1 kg zmielonego twarogu, 1 szklanka drobnego cukru, 6 jaj, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 125 ml śmietanki 30 %, 150 ml mleka 3,2 %, olejek pomarańczowy, skórka starta z 1 dużej pomarańczy
Składniki na masę ganache:
150 ml śmietany 30 %, 100 g czekolady deserowej 60 %

Wykonanie:
Przygotować spód. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone zimne masło i razem posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika i wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować masę serową. Czekoladę połamać na kawałeczki i stopić na parze. Twaróg z cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawać po jednym jajku. Nadal ucierając, stopniowo dodawać stopioną czekoladę wymieszaną ze skórką pomarańczową, budyń, śmietankę, mleko oraz olejek pomarańczowy. Wszystko razem dokładnie, lecz niedługo miksować, masa powinna być gładka i jednolita.
Masę serową wylać na przygotowany spód i wygładzić powierzchnię. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec około 60 minut.
Przygotować masę ganache. Śmietanę mocno podgrzać (prawie do wrzenia, ale nie gotować). Wlać do pokruszonej czekolady i odstawić na 2 minuty, a następnie mieszać do otrzymania gładkiej masy. Masą polać sernik i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Ganache w serniku na kruchym zastosowano w formie polewy, jednak ten francuski wynalazek posiada wiele innych zastosowań. Masę ganache można wykorzystać jako krem do tortów lub masę do mazurków.

Komentarze