Rodzajów
sernika, jakie możemy upiec bądź kupić jest całe mnóstwo. Mogą
być tradycyjne bez dodatków, mogą być z czekoladą a też mogą
być z owocami jak też podane na zimno także, kto co lubi. Postaram
się dziś przestawić wam przepis na sernik na kruchym cieście,
który kiedyś znalazłem, a z którego w domu się korzysta. Ten
przepis raczej jest dla tortownicy ze średnicą większą niż 21cm.
Składniki:
Ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki;
- 100 g margaryny;
- pięć łyżek cukru;
- dwa żółtka;
- szczypta soli;
- łyżeczka cynamonu;
Masa serowa:
- 3/4 kg półtłustego twarogu;
- 15 dag cukru;
- trzy jajka;
- dwie łyżki budyniu w proszku;
- 1/4 kostki margaryny;
- cukier wanilinowy
Teraz czas na wykonanie naszego
sernika na kruchym cieście. Zagniatamy ciasto z naszych składników,
które są powyżej. Potem schładzamy w lodówce. Teraz na spód
naszej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia kruszymy ciasto
tak, aby stworzyło warstwę kruszonki. Podpiekamy ciasto przez około
20 minut w 200 stopniach Celsjuszach. Teraz ucieramy margarynę z
cukrem i dodajemy po żółtku. Pamiętajmy, aby dodawać partiami
ser, budyń i to dokładnie ucieramy. Następnie z naszych białek
ubijamy pianę. Musimy też delikatnie wymieszać ją z naszą masą
serową. Teraz wykładamy masę na podpieczone ciasto. Pieczemy przez
około 1 godziny w 180 stopniach Celsjusza. Kiedy się upiecze
pamiętajmy, aby nie wyjmować sernika z piekarnika, tylko zostawmy
go, żeby gwałtownie nam nie opadł. W taki oto sposób mamy
upieczony własny sernik na kruchym cieście.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz